Tüp bebek işlemi nasıl uygulanır sorusunun cevabı şöyle: kadından alınan yumurtanın (oosit), erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında dölleyerek embriyo gelişimi sağlayıp, sonrasında embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. peki bu yöntemin zararları var mıdır, nasıl uygulanır?
1. adım (ilk muayene ve çift değerlendirmesi) ilk önce çiftin daha önce geçirmiş olduğu her türlü tedavi ve gebelik, doğum, düşük gibi hikayeleri dinlenir. varsa eski tahlil ve tetkik sonuçları göz önüne alınır. her türlü ameliyat raporu ya da notu, sperm tahlili, kadın ve erkeğe ait kan testleri, daha önce uygulanan tedavilere ait raporlar, rahim filmi, kromozom analizi, başka hastalıklar ile ilgili raporlar, tüm bu verilere göre tüp bebek tedavisi planlanır ve tedavinin uygulanacağı zaman belirlenir.
2. adım ( yumurtalıkları uyarma ve yumurta oluşturma) yumurtalıklarda iyi embriyoların seçilerek rahme yerleştirilmesi ve birçok sayıda yumurta oluşturmak için yumurta geliştirici ilaçlar (iğne tedavisi) uygulanır. ilaç dozu ve tedavi süreci hastanın yaşı ve yumurta rezervine göre değişiklik göstermektedir. ortalama 8-12 gün sürmektedir.
3. adım (yumurta toplama) gelişen yumurtalar anestezi ortamında toplanır ve laboratuvarda döllenme işlemi için saklanır. bu sırada erkek de sperm verir. tıpkı sperm tahlilinde olduğu gibi mastürbasyon yoluyla sperm alınmaktadır. sperm veremeyen erkeklerden ise mikro tese yöntemi ile sperm istenir. ortalama olarak bu işlemin süresi yarım saattir. yumurta toplama günü verilecek sperm örneği için erkek 2-4 günlük bir cinsel perhiz yapmalıdır. bu süre 7 günden uzun olmamalıdır.
4. adım tüp bebek (ıvf) veya microenjeksiyon (ıcsı) uygulaması klasik tüp bebek-ıvf (in vitro fertilizasyon): tüp bebeğin ilk yıllarında, henüz mikroenjeksiyonun keşfedilmediği zamanlarda, uygulanan bir teknikti. son yılarda, döllenme oranları ıcsı'ye göre daha düşük olduğundan, çoğunlukla uygulanması tercih edilmeyen bir ıvf tekniği haline dönüşmüştür. mikroenjeksiyon (ıcsı): mikroskop altında spermin bir pipet vasıtasıyla direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilmesidir. tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyon (ıcsı) yöntemi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. mikroenjeksiyonun amacı, yumurtanın tek tek sperm ile buluşması vasıtası ile döllenmenin yüksek oranlara çıkartılmasıdır. mikroenjeksiyon, özellikle şiddetli erkek infertilitesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. erkekten alınan sperm, mikroskop altında kadından alınan yumurta birleştirildikten sonra, vücut ortamını andıran inkübatör dediğimiz cihazlar içerisinde gelişimine göre 6. güne kadar takip edilir.
5. adım (embriyo transferi) 2 ila 6 gün süreli laboratuvarda bulundurulan döllenmiş yumurtalar rahim içerisine ağrısız bir şekilde özel katater yardımı ile yerleştirilir. bu işlem 5-10 dakika kadar sürer. gebelik testine kadar olan süreçte cinsel beraberlik önerilmez. ağrı kesici olarak parasetamol grubu ilaçlar kullanabilir. transferden 1 gün sonra ılık duş şeklinde banyo yapılabilir.
6. adım (gebelik testi) transfer işleminden 12 gün sonra gebelik testi yapılır. bu test açlık ve tokluk gerektirmeyen kanda bhcg dediğimiz bir kan testidir. gebelik tespit edildikten 1 hafta - 10 gün sonrası için hasta ultrason kontrolüne çağrılır.