Tüp Bebek Başarısızlıklarında Rahim İçi Dokusunun Rolü İnceleniyor

Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor, başarıyı da başta kadının yaşı olmak üzere pek çok neden etkiliyor.

20.10.2018-09:54 - (Son Güncelleme: 20.10.2018-09:54) Tüp Bebek Başarısızlıklarında Rahim İçi Dokusunun Rolü İnceleniyor

Bir grup hastada ise kadın ve erkekte herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın, iyi kalite embriyodan gebelik elde edilemeyebiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Tüp Bebek ve Endometriozis Merkezinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ercan Baştu, bu konuyla ilgili bir araştırma yürüttüklerini söyledi. 

İyi kalite embriyonun rahme tutunamaması ve gebelik oluşmamasının sık karşılaşılan bir sorun olduğunu kaydeden Baştu, “Rahme tutunmakla ilgili en önemli rollerden biri kadının rahim içi dokusuna aittir. Bu dokunun yapısının değerlendirilmesi genellikle ultrason yardımıyla şekil ve kalınlığa göre yapılmakta, öte yandan moleküler değerlendirme yapılmamaktadır. Bizim araştırmamızdaki ana amacımız sebepsiz tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarındaki kadın rahim içi dokusunun normal gebe kalıp doğum yapanlardan farkının olup olmadığını irdelemek” dedi. 

Bu nedenle araştırmaya her iki grupta 24 kişi olacak şekilde toplam 48 kişinin katıldığını ifade eden Baştu, ‘‘Birinci grupta en az iki kez tüp bebek tedavisi sonucu oluşan sağlıklı embriyonun kadın rahmine sebepsiz olarak tutunamayan hastaları dahil ettik. Diğer karşılaştırdığımız gruba ise doğal yollarla gebe kalmış ve doğum yapmış sağlıklı kadınları dahil ettik’’ açıklamasında bulundu. 

BAŞARISIZ TÜP BEBEK UYGULAMALARININ BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR

Baştu, araştırmayı Harvard Üniversitesi Tıp fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. John Yeh ile beraber yürüttüklerini belirterek, “Araştırmamız Amerikan Üreme Araştırma Derneğinin (Society for Reproductive Investigation) resmi dergisi Reproductive Science’da yayımlandı. Bu derginin ana yer verdiği konular böyle yenilikçi tanılara yönelik temel bilimler araştırmalar” diye konuştu. 

Ä°lgili resim

Araştırmanın geniş katılımlı hasta gruplarında tekrarlanacağının altını çizen ve “Şu anda rahim içi bozuk olan moleküler düzeyde dokuların tedavisini içeren yeni bir araştırma başlatmak üzereyiz. Araştırmalar arttıkça var olan klinik bilgilerimizin yüzeysel kalacağını ve birçok sorunun moleküler düzeyde saptanıp çözüleceğini düşünmekteyim” diyen Doç. Baştu, başarısız tüp bebek denemelerinin diğer önemli nedenlerini şöyle açıkladı:

TEDAVİ YÖNTEMLERİ BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİYOR 

‘‘Kadınların yumurtalıklarında çikolata kistleri (endometrioma) olması, yumurtalık rezervlerinin azlığı, rahimlerinde miyom olması, rahim içinde var olabilen yapışıklıklar, tüplerin şişliği örnek olarak verebiliriz. Erkeklerde ise spermlerin sayısının azlığı ve spermlerin hareket yavaşlığı, spermlerin şekil bozuklukları gibi nedenler sayılabilir. Ayrıca hastaların seçtiği tüp bebek merkezindeki embriyoloji laboratuvarının dünya standartlarında olması, deneyimi ve işleyişindeki titizlik de başarıyı etkileyen en önemli nedenlerin başında gelir. Tekrarlayan başarısızlıklar hem tedavi gören çifti hem bizleri çok üzmektedir. Ancak umutları kaybetmeden detaylı bir değerlendirme ile başarıya ulaşılabilir. Rahim içi dokunun genetik yapısının incelenmesi, oluşan embriyonun genetik incelenmesi, spermchip yöntemiyle en sağlıklı spermin seçilmesi gibi çifte uygun tedavi yöntemleri ile başarıya sonuçlar elde edilebilir.’’

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal