Tüm Elektronik Cihazlar Kullanılan 'Neodimyum-Demir-Bor' Mıknatıslar Türkiye’de Üretilmeye Başlandı

Ülkemizde laboratuvarda üretilen ve yıllık 25 milyar dolarlık pazardan büyük pay alacağı planlanan NdFeB mıknatıslarıyla ilgili Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, önemli açıklamalarda bulundu.

26.12.2021-09:49 - (Son Güncelleme: 26.12.2021-09:53) Tüm Elektronik Cihazlar Kullanılan 'Neodimyum-Demir-Bor' Mıknatıslar Türkiye’de Üretilmeye Başlandı

Yaygın olarak elektronik cihazlarda kullanılan 'Neodimyum-Demir-Bor' mıknatıslar Türkiye’de laboratuvarda üretilmeye başlandı. 25 milyar dolarlık geniş bir Pazar payına sahip olan NdFeB mıknatıslarıyla, pazarda Türkiye’nin de yerini aldığını dile getiren Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, önemli açıklamalarda bulundu. 

25 MİLYAR DOLARLIK PAZARDAN ÜLKEMİZDE PAY ALACAK

Genellikle elektronik cihazlar için kullanılan ve "Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB)" olarak adlandırılan mıknatısların, Sivas’ta bulunan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde sıcak preslenmiş - izotropik" denilen türü üretilmeye başlandı. 

Birçok elektronik cihazların kullanımında oldukça önemli olan ‘’Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB)" lar için iki yıl kadar önce çalışma başlatan TÜBİTAK, bu mıknatısların üretilmesi için yerli imkanlarla yürütülmesi için geliştirdiği projede ilk aşamaları tamamladı. Projede görevli olan SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, 2 yıl önce başlayan bu büyük proje için yapılan çalışmalar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Uzun süreli çalışmalarla mıknatıslar için üretim yapıldığına dikkat çeken Mehmet Kul, cihazlarla laboratuvar ortamında söz konusun mıknatısların "sıcak preslenmiş - izotropik" çeşidini üretmeyi başardıklarının altını çizdi. 

Uzun vadede yapılan bu çalışmanın Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünün oldukça ilgisini çektiğinin altını çizen Kul, enstitünün mıknatısların endüstriyel boyutta üretilmesi için kendilerine yatırım yapmak istediklerini dile getirdi. 

NdFeb Mıknatıs

HER ELEKTRONİK AYGITTA KULLANILIYOR

Projenin çalışmasını üstelenen Sivas Organize Sanayi Bölgesindeki hızlı katılaştırma laboratuvarında canla başla çalışıldığını ve tüm titizlikleri ile projenin üzerinde durulduğunu belirten Kul, "Bu mıknatıslar, elektrik motorlarından cep telefonlarına, TV'lerden bilgisayarlara hatta drone'lara kadar hemen her elektronik aygıtta kullanılmaktadır.Hali hazırda küresel ölçekte yıllık 25 milyar dolarlık bir pazar söz konusu olup bu pazarın çok yakın zamanda 30 milyar doları bulması bekleniyor. Türkiye, bu devasa pazardan hemen hemen hiçbir pay almamaktadır. Dolasıyla buradaki amacımız, günümüz teknolojisi açısından son derece hayati önemde olan bu ürünü tamamen yerlileştirmek, hatta mevcut olanlardan daha iyi mıknatıslar geliştirmektir. Mıknatısın geliştirilebilmesi için gereken alt yapıyı da tamamen yerli imkanlarla oluşturduklarını vurgulayan Kılıçaslan, "Bunun için öncelikle bir vakum indüksiyon ergitme sistemi, daha sonra vakum melt spinner cihazı, son aşamada ise vakum sıcak pres cihazını tamamen kendimiz tasarladık ve hepsini Türkiye'de ürettirdik. Böylece 300-400 bin avroluk bir yatırım gerekirken, bunu 35-40 bin avro maliyetle tamamlamış olduk’’ şeklinde konuştu

Mıknatısların üretiminde kullanılan ham madde içinde çalışmalar yaptıkları dile getiren Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan "Bu tür mıknatısların hammaddesi yurt dışından karşılanıyor. Dolayısıyla mıknatısı daha düşük bir maliyetle üretebilmek için atık mıknatısları değerlendirdik. Önce bu mıknatısları geri dönüştürdük. Daha sonra bu geri dönüştürdüğümüz hammaddeyi kendi geliştirdiğimiz mıknatısta da kullandık. Ürettiğimiz mıknatısın bileşiminin yaklaşık yüzde 30'unu geri dönüşümden sağlıyoruz. Bu da çok ciddi maliyet düşürücü bir çözüm olarak öne çıkıyor." ifadesini kullandı’’ açıklamasında bulundu. 

YORUM YAZ..
Modal