Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, "ABD'nin saldırganlığı, şimdiden nükleer savaşına eşiğine gelmiş oldukça değişken bir duruma girmiş olan Kore Yarımadası ve Kuzeydoğu Asya'daki askeri gerilimleri artırdı" açıklamasında bulundu.
AA’da yer alan habere göre; Bakanlığın Amerikan Araştırmaları Enstitüsü'nün hazırladığı araştırma raporunda bölgedeki askeri gerilimlerin 1950-53 Kore Savaşı'nın başlamasından önceki geceye benzetildi ve ABD ile Güney Kore suçlandı.
Raporda "Dünyada benzeri görülmemiş küresel ve termonükleer bir savaş ihtimalinin hızla tırmanacağı" ve sadece bölge için değil herkes için yıkıcı ve geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunuldu.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ABD İşlerinden Sorumlu Daire Başkanı Kwon Jong-gun, cumartesi günü yaptığı açıklamada ise, ABD'nin nükleer silahlar dahil tüm askeri kapasitesiyle Güney Kore'yi savunmak için "genişletilmiş caydırıcılık" önlemleri alma taahhütlerini eleştirmişti.
Kwon, "ABD'nin Kore Yarımadası ve bölgedeki askerî harekâtı ile provokasyonunun artması durumunda, Kuzey Kore'nin önlemlerinin daha ezici ve saldırgan bir şekilde genişletileceği konusunda ciddi bir şekilde uyarıyoruz." diye konuşmuştu.
Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayınlanan haberde, ABD'nin ülkesinin egemenliğine yönelik tehdit eylemlerini durdurmadığı sürece Pyongyang yönetiminin tutumundan vazgeçmeyeceğini vurgulayan Kwon, bunun gerçekleşmesi için Washington'ın Kuzey Kore'ye karşı "çirkin ve düşmanca politikalarını" kaldırması gerektiğini ifade etmişti.
Kwon, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Çin ziyareti sırasında Kuzey Kore'ye baskı yapmaları için Pekin'in "eşsiz" bir konumda olduğuna dair sözlerini de "çöp" olarak nitelemişti.
Kuzey Koreli uluslararası ilişkiler analisti Kang Jin song da ABD'nin "Ohio sınıfı" güdümlü balistik füze denizaltısı USS Michigan'ın Güney Kore limanlarına demirlemesini değerlendirmiş ve çarpıcı ifadeler kullanmıştı.
ABD'nin stratejik varlıklarını pervasızca konuşlandırdığını belirten Kang, bunun bölgeye ve dünyaya geri dönüşü olmayan felaket sonuçları olabileceğine ilişkin mesaj gönderdiğini dile getirmişti.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Seuk-yeol, nisanda Biden ile imzaladığı Washington Deklarasyonu'na atıf yaparak ABD'nin nükleer silahlar dahil tüm askeri kapasitesiyle Güney Kore'yi savunmak için "genişletilmiş caydırıcılık" önlemleri alma taahhüdünde bulunduğunu söylemişti.
ABD'nin "Ohio sınıfı" güdümlü balistik füze denizaltısı USS Michigan, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesinden bir gün sonra, 16 Haziran'da Güney Kore'nin Busan Limanı'na ulaşmıştı.