Halihazırda çalışanlar, emekli olmak için iş akdini sonlandırdıklarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Öte yandan, bazı çalışanlar da belli şartlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Bu nedenle, işten ayrılmayı veya emekli olmayı planlayanların kıdem tazminatı konusundaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekiyor.
Kıdem tazminatı tavanı şu anda ne kadar? Temmuz ayından sonra kıdem tazminatı tavanı yükselecek mi? Emekli olmak isteyenler Temmuz sonrasını beklerse daha yüksek tazminat alabilir mi? Bu sorular, çalışanlar ve emeklilik arifesindeki kişiler için büyük önem taşıyor.
Kıdem tazminatı tavanı, çalışanların işten ayrılmaları durumunda alacakları tazminatın üst sınırını belirler. Bu tavan, enflasyon oranları ve maaş artışları doğrultusunda belirli dönemlerde yeniden değerlendiriliyor. Temmuz ayında yapılacak maaş zamlarının, kıdem tazminatı tavanını Nasıl etkileyeceği merak konusu.
Milliyet.com.tr’ye konuşan uzmanlar, kıdem tazminatı tavanının Temmuz zammı ile birlikte artacağını belirtiyor. Bu durum, emekli olmak veya işten ayrılmak isteyen çalışanlar için daha yüksek tazminat anlamına geliyor.
Yüksek maaş almak ve daha fazla kıdem tazminatı elde etmek için emeklilik dilekçesinin ne zaman verilmesi gerektiği konusunda dikkatli olunmalı. Haziran ayında emeklilik dilekçesi vermek ile Temmuz ayını beklemek arasında ciddi farklar olabileceği belirtiliyor.
Milliyet.com.tr’ye açıklama yapan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Emekli olmak isteyenler tazminatları dikkate almaya başladılar. Kıdem tazminatı oranı memur maaşına yapılacak zam ile yeniden değerleniyor. Bu katsayı da artıyor. Şu anda kıdem tazminatı üst tavanı 35 bin TL seviyesinde. Bir kişi 10 yıl çalışsa maksimum 350 bin TL alabiliyor."
"Eğer emekliler Temmuz ayını beklerse memur maaşlarına en az yüzde 25 oranında artış yapılacak. Emekli olacaklar Temmuz ayında dilekçe verirlerse kıdem tazminatını daha fazla alabilirler."
Emekli maaşları, aylık bağlama oranlarına göre belirleniyor. Enflasyon ve büyümeden pay şeklinde veriliyor. Büyüme yüksekse büyümeden daha fazla pay alınacağı için emekli maaşları daha yüksek belirlenebiliyor. Ancak, 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası işe girenler arasında farklılıklar oluşuyor. Bu ayrımın bir an önce kalkması gerektiğini belirten Bayram, Temmuz sonrası emekli olanların daha fazla Emekli Maaşı alıp almadığı konusuna da değindi:
"Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Memur maaş katsayısı artarsa kıdem tazminatı tavanı yükseliyor. Haziran ya da Temmuz ayında dilekçe verdiklerinde emeklilerin maaşları değişmez. Burada sadece alacakları kıdem tazminatı Temmuz ayı sonrası daha yüksek olacaktır."
Kıdem tazminatını alabilmek için bazı şartları karşılamak gerekiyor. İş kanununa göre, işçinin en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışması, iş sözleşmesinin haklı bir nedenle veya işveren tarafından haksız bir nedenle feshedilmiş olması gerektirir. Eğer çalışan kendi isteği ile 1 yıl dolduktan sonra işten çıkarsa kıdem tazminatı alamıyor. Ancak, haksız bir nedenle sözleşmesi feshedildiyse kıdem tazminatı alabilir. Burada en az 1 yıllık süre gerekmektedir. Eğer bir kişi 10 yıl çalışırsa en yüksek olan tavandan hesaplandığında 350 bin TL alacaktır.
Emeklilik planları yapan ve kıdem tazminatından en iyi şekilde yararlanmak isteyen çalışanlar için Temmuz ayındaki zamlar ve kıdem tazminatı tavanındaki değişiklikler önemli bir fırsat sunuyor. Bu yüzden, emeklilik dilekçesini vermeden önce Temmuz ayı sonrası durumu değerlendirmek akıllıca olabilir. Bu gelişmeleri takip etmek ve doğru zamanı seçmek, emeklilik sürecini daha avantajlı hale getirebilir. Bu nedenle, çalışanların ve emeklilik arifesindeki bireylerin dikkatle hareket etmeleri önemlidir.