MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine" raporunun sunumu için düzenlenen toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Asmalı, kanaat ekonomisinin dar bir ekonomik çerçeve sunmadığını, aksine sürdürülebilir kalkınmanın hedeflendiğini belirtti. Bu yaklaşım, Türkiye'nin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.
MÜSİAD ve UTESAV işbirliği ile hazırlanan rapor, UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Doğan Alperen, raporun editörü Prof. Dr. Nurullah Gür ve diğer davetlilerin katılımıyla değerlendirildi.
Asmalı, bireyler, şirketler ve devletin kaynakları etkin kullanmasının önemine vurgu yaparak, her bir aktör için farklı yaklaşımlar benimsendiğini söyledi. Örneğin, bireylerde aşırı tüketim eğilimleri, şirketlerde döngüsel ekonomi ve devletin etkin harcama yönetiminin önemi öne çıktı.
Asmalı, dünya genelinde gıda israfının yüzde 20 olduğunu ve bu kaybın yıllık ekonomik değerinin yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu belirtti. Bu tür israfların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Asmalı, şirketlerde maliyet kontrolünün artırılmasının önemine değindi. Kaynakların doğru kullanımı, şirketlerin karlılığı üzerinde büyük bir etkiye sahip.
Prof. Dr. Nurullah Gür, döngüsel ekonomi modeline geçişin şirketlerde kaynak verimliliğini yüzde 3 artırdığını, bu sistemin küresel ölçekte 4 trilyon dolarlık kazanç sağlayabileceğini ifade etti.
Asmalı son olarak, devletin etkinliğinin artırılması gerektiğini savundu ve israfın azaltılması için devletin küçültülmesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu belirtti.
MÜSİAD'ın katkılarıyla Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından hazırlanan "Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine" başlıklı rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Raporun değerlendirme toplantısına MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı (sağdan 2) , UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı ve MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ahmet Doğan Alperen (soldan 2) , raporun editörü ve yazarı Prof. Dr. Nurullah Gür (sağ) ile davetliler katıldı.