TSK Hava Araçlarına Bayraktar Akıncı TİHA Ekleniyor!

Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Türk savunma sanayisinin güvenlik güçlerine ekleniyor.

29.08.2021-11:02 - (Son Güncelleme: 29.08.2021-12:44) TSK Hava Araçlarına Bayraktar Akıncı TİHA Ekleniyor!

Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş olan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), bugün düzenlenecek törenle güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak. İnsansız hava araçlarını yurt içinde ve yurt dışında aktif şekilde kullanan güvenlik güçleri, AKINCI ile yeni operasyonel kabiliyetler kazanmış olacak.

ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATILDI

Bayraktar AKINCI, geliştirilme sürecinde önemli başarılar yakaladı. AKINCI'yı geliştirme sürecinde 3 prototip üretildi. AKINCI ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi. Prototip araçlardan sonra ilk uçakların seri üretimi başladı. Akıncının test faaliyetleri, Çorlu Hava Meydan Komutanlığındaki Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde prototip araçlarla yürütüldü.

TÜRK HAVACILIK TARİHİNİN İRTİFA REKORU KIRILDI

Bayraktar AKINCI, milli olarak geliştirilen bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkan, Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu da kırmış oldu. Gökyüzünde 38 bin 39 feet (11 bin 594 metre) yüksekliğe çıkarak 25 saat 46 dakika havada kalan Bayraktar AKINCI, test ve eğitim uçuşlarında 1000'den fazla sorti yaptı.

Nisan'da yapılan ilk atış testinde milli olarak geliştirilen akıllı mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve ilk kez kullanılan MAM-T ile hedefleri başarıyla vuran AKINCI’nın, 5 Temmuz'da yapılan atış testinde ilk defa harp başlıklı mühimmatlar kullanıldı. Atış testleri canlı mühimmatlarla yapılarak atılan mühimmatlarla hedefler tam isabetle vuruldu.

DAHA GELİŞMİŞ EKİPMANLAR VE YAPAY ZEKA 

Bayraktar AKINCI, yüksek faydalı yük kapasitesiyle TSK’nın envanterindeki Bayraktar TB2 ve Anka'dan daha etkin ateş gücü ve daha gelişmiş ekipmana sahip. AKINCI aynı zamanda, 40 bin feet irtifaya kadar yükselebilen, 24 saat uçuş gerçekleştirebilen, 6 ton kalkış ağırlığına ve 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olarak geliştirildi. Taarruzi İHA sistemi, taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapıyor olacak. Aynı zamanda, çok çekirdekli yapay zeka bilgisayarıyla sensörlerden aldığı verileri işleyerek karar verme kabiliyetine de sahip olacak. Baykar mühendislerince geliştirilen yapay zeka bilgisayarları ile AKINCI TİHA, gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonlarını yürütebilecek. Yapay zeka sistemi sayesinde hedefler daha etkin şekilde tespit edilebiliyor olacak.

YERLİ MÜHİMMATLARIN GÜCÜ

Bayraktar AKINCI TİHA savaş uçaklarının yükünü azaltmış olacak. Bununla birlikte hava bombardımanı da icra edilebilecek. AKINCI TİHA, Türkiye'de milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılarak hava hedeflerini de etkisiz duruma getirebilecek. Bayraktar AKINCI TİHA, kendi kategorisinde dünyanın en ileri teknolojik özelliklerine sahip. Akıncı TİHA, Yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, MAM-T, Nüfuz Edici Bomba, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A, Hassas Güdüm Kiti (HGK), Lazer Güdüm Kiti (LGK) gibi mühimmat, füze, bomba ve güdüm kitleriyle donatılacak. Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi'yle yer sistemlerine bağımlı olmaksızın otomatik iniş kalkış yapabilen Bayraktar AKINCI TİHA, Çift Yedekli SATCOM ile haberleşme menzili bulunmadan uydu vasıtasıyla komuta edilebilecek durumda olacak.

YORUM YAZ..
Modal