Kanda trombosit düşüklüğü görülmesi kanda pıhtılaşmanın olmaması anlamına gelmektedir. Trombositler kanamayı durduran bir göreve sahiptir. Kanda trombosit oranının düşük olması vücutta herhangi bir kanama durumunda kanamanın durdurulamaması na neden olur.Bu hastalık hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmektedir.Bazı kişilerde hafif seyreden trombosit düşüklüğü bazı kişilerde ise ciddi sorunlara yol açabilmektedir. İşte trombosit düşüklüğü hakkında tüm merak edilenler…
Trombosit kanda bulunan beyaz kan hücreleri mi denmektedir. Kan sayımı sırasında trombosit değerinin 150,000 hücre/ ml altında olması durumuna trombosit düşüklüğü denmektedir. Trombosit düşüklüğü ne trombositopeni denmektedir.
Trombosit düşüklüğü görülmesinin en önemli nedeni kemik iliğinde hasar oluşmasıdır. Kemik iliğinde oluşan hasar trombosit üretimini baskılamaktadır. Kanın pıhtılaşmasına neden olan trombositlerde ki düşüklük dengeyi sağlayan hormonların üretimini azaltmaktadır. Bununla birlikte kişilerde, lösemi, dalağın büyümesi, bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflıklar, Alkol ve sigara tüketimi ve genetik nedenler trombosit düşüklüğüne neden olur.
Trombosit düşüklüğü yaşayan kişiler ek gıdalar ile bu sorunu çözebilmek dedir. Trombosit düşüklüğü için kişilerin C vitamini deposu olan turunçgiller, Bektaşi üzümü, ıspanak, papaya, pancar, bal kabağı, aloe vera, A vitamini içeriği olan besinler, B12 zengini gıdalar tüketmesi önerilir.
Trombosit düşüklüğü yaşayan bir kişide görülen belirtiler şu şekildedir:
Başlıca kol ve bacaklarda olmak üzere vücudun farklı bölgelerde hafif darbelere rağmen morluklar ortaya çıkabilir.
Burun kanamaları sıklaşır.
Diş etinde kanamalar meydana gelir.
Adet kanamaları daha yoğun ve uzun sürer.
Yaralanmaya bağlı olarak meydana gelen kanamalar daha uzun sürer ve durdurulması zordur.
Dışkı ya da idrar sırasında kanamalar meydana gelir.
Kusma sırasında kan görülebilir.
Trombosit düşüklüğünün hafif olması durumunda kişiler için herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Fakat trombosit düşüklüğü yaşayan kişilerde ciddi kanamalar oluşması durumunda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamaması durumunda kişilere platelet ve kan nakli de yapılmaktadır. Çok sık görülmese de trombosit düşüklüğünde ameliyat yapılarak dalak alınabilir. Trombosit düşüklüğü görülmesi durumunda kanamaların şiddetli olmaması durumunda herhangi bir hayati riski taşımamaktadır.
Trombosit düşüklüğü kanser yapar mı?
Trombosit düşüklüğü nedeniyle herhangi bir kanser ortaya çıkmaz. Ancak kemik iliği kanseri trombosit düşüklüğüne neden olabilir.
Trombosit düşüklüğü yaşayan kişilerin tüketmesi gereken besinler şu şekildedir:
Ispanak
Nar
Susam yağı
Pancar
Turunçgiller
B12 içeriği ve A vitamini içeriği olan gıdalar
Bal kabağı