Futbolun bilge kişisi olarak anılan eski Trabzonspor Kulübü başkanlarından Özkan Sümer, vefatının birinci yılında sevenleri tarafından anılacak. Kanser tedavisi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 22 Aralık 2020 tarihinde hayatını kaybetmişti.
Ali Sürmen, eski başkan için "Eğer bilimsel yönü yoksa anlattıklarınız Özkan Sümer'den ilgi göremez. Rahmetli hocamızın kendine çok güveni vardı ve bu güven futbol ve toplumsal bilgisinden geliyordu. O nedenle de zaman zaman bu bilgilerini topluma verirken fıkralaştırırdı ve beyinlerde çok daha iz bırakırdı." sözlerini kullandı.
Sadece Türk futbolunda kalmayan efsaneliğini tanımlayan Sürmen, "Ama bir taraftan da baktığınız zaman Trabzonspor futbolcusu Özkan Sümer, Trabzonspor teknik direktörü Özkan Sümer, Trabzonspor'un başkanlığını yapmış Özkan Sümer değil, Trabzon'la kalmamış Türkiye'ye mal olmuş. Başka takımlarda hocalık yapmış, milli takımda, federasyonda görev yapmış, bunların hepsi tesadüfen olmaz. Bugün TÜFAD'ın onursal başkanıdır. Bu kadar makam, sporla ilgili bu kadar etkin görev hiç kimseye tesadüfen verilmez. Bunun için ulusal ve uluslararası düzeyde bir bilgi birikiminizin olması lazım. İşte Özkan Sümer buydu." sözleriyle Sümer'in önemini vurguladı.
80 yaşında hayatını kaybeden Türk futbol efsanesi Özkan Sümer, 1940 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinde doğmuştur. Futbolu çocukluğunda Maçka'nın taş sokaklarında top oynayarak öğrenen Sümer, profesyonel kariyerine ortaokul yıllarında başlamıştır. İdmanocağı top koşturduğu ilk takımıdır. Daha sonra Yolspor, Zonguldak Kömürspor'un ardından Trabzonspor'un kuruluşuyla birlikte 1967 yılında bordo mavili takımda oynamaya başlamıştır. Defans pozisyonunda göre alan Sümer, uzun boyu ve sertliği yüzünden Deve lakabıyla anılmıştır. Kendisi Trabzonspor'un en iyi döneminde yer almıştır.
Futbolculuk kariyeri bittikten sonra Türkiye Futbol Federasyonu'nda asistan olarak görev almıştır. Bir yıllık Konyaspor teknik direktörlüğünden sonra Sümer Trabzonspor'da 2 defa lig şampiyonluğunu kaldırmıştır. Üst üste beş şampiyonluğun ikisinde takımın başında yer almıştır. 81' yılında Türkiye milli takımıyla 2 maça çıkmıştır. Sonrasında Galatasaray, Trabzonspor, Denizlispor, Samsunspor ve Mobellaspor teknik direktörlüğü yapmıştır.
Mehmet Ali Yılmaz'ın ardından 2001 yılında Trabzonspor başkanı seçildi. 2003 yılında PFDK'yı protesto etme amacıyla başkanlıktan istifa etmiştir. 2006 yılında Trabzonspor'un bölge ve eğitim koordinatörü olmuştur. Aynı yıl Trabzonspor Kadın Futbol Takımı'nı kurmuştur. Takım 2009 yılında şampiyon olmuştur.
Ölümüne kadar takımla iç içe olmuştur.
Trabzonspor'un en görkemli döneminde yer almıştır.
Trabzonspor'un her bölümünde çalışmıştır.
Teknik direktörlük döneminde 2 şampiyonluk kaldırıllmıştır.
Futbolculuk kariyerinde defans rolünde oynamaktaydı.