Trabzon'da Bulunan Tarihi Eserler Uzmanları Heyecanlandırıyor!

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Zağnos Vadisi içerisinde yer alan İçkale ve Yukarıhisar bölgesinde Roma Dönemine ait kalıntılar ortaya çıkarıldı.

01.12.2021-12:30 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-17:30) Trabzon'da Bulunan Tarihi Eserler Uzmanları Heyecanlandırıyor!

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Zağnos Vadisi içerisinde yer alan İçkale ve Yukarıhisar bölgesinde devam ettirilen, arkeolojik kazılarda 80 adet farklı sikke bulundu.  Yetkililer Sikkelerin Roma dönemine ait olduğunu düşünüyor.

4 BÜYÜK MEDENİYETİN MERKEZİ TRABZON

Dünya tarihi boyunca dört büyük medeniyete ev sahipliği yapmış olan Trabzon, bu ev sahipliği sonucunda çeşitli eserlere sahip oldu. Yıllar önce yapılan yapılarda arkeolojik kazı yapan yetkililer, kasım ayı itibariyle çalışmaların ilk kısmını tamamladı. Kazıların ikinci kısmı ise 1 Temmuz 2022'de başlayacak. Kazının ikinci kısmında Bizans, Roma, Osmanlı ve Helenistik dönemlere ait eserlerin gün yüzüne çıkması bekleniyor.

YENİ KALINTILARA ULAŞMAYI UMUYORUZ

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz 2 farklı bölgede 5 kazı çalışmasının yapıldığını belirterek konu ile ilgili şu sözlere yer verdi; “Bunlardan 3'ü İç Kale Camii'nin güneyinde gerçekleşti. İlk açmada 1.60 metre derinliğe inildi ve zeminde Roma dönemine ait blok taşların işlenmiş vaziyette zemin blokajı olarak kullanıldığını tespit ettik. Benzer malzemeyi bu alandaki üçüncü açmada iç sur duvarı olarak değerlendirdiğimiz ve Bizans döneminde yapıldığını düşündüğümüz duvarda da kullandıklarını gördük. Bu iki malzemenin Roma mimari anlayışını sergilemesi bu alanda büyük bir anıtsal yapının varlığına işaret ediyor. Bu yıl sadece 2 yerde açma yapabildik. Daha sonraki çalışmalarda bu anıtsal yapıya dair yeni buluntulara ulaşmayı ümit ediyoruz”

5 SANTİMETRELİK TARİHİ SİKKELER BULUNDU

Kazıların detaylarını paylaşan Mehmet Yavuz konu ile ilgili yaptığı açıklamalada şu sözlere yer verdi; “İç Kale Camii'nin güneyindeki ikinci ve üçüncü açmada 1.40 metre seviyeye inildi. Buralarda Roma, Bizans, Kommenos ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda sırlı ve sırsız seramik malzeme, Bizans dönemine ait olduğunu düşündüğümüz çatı kiremitleri ve amfora parçaları, büyük oranda korozyona uğramış sikkeler bulduk. İlk bulduğumuz sikkelerin Roma dönemine ait ve iyi nitelikte olması bizi sevindirdi. Diğer tarafta yaptığımız açmalarda da benzer sikkelere ulaştık. Toplamda 80 sikke bulduk. Yine burada Osmanlı döneminde oluşturulmuş bir hazirenin varlığını tespit ettik. 3 No'lu açmada bütüncül şekilde ve İslami usullere göre defnedilmiş bir mezar tespit ettik. Bunları uygun olduğu şekliyle korumaya aldık. Alanın güney tarafında kısmen 1.50 metre derinliğine ulaşan, doğu batı istikametinde olduğunu tespit ettiğimiz bir duvar yapısı söz konusu. Yaptığımız çalışmalarda bu duvar kalıntısının bölgede 4'üncü John zamanında yapılmış surun duvar yapısı olduğunu tespit ettik. Önümüzdeki yıl diğer duvarın açılması için çalışacağız.”

ROMA MEZARI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜLÜYOR

Sözlerine açılan mezarların, Roma İmparatorluğu döneminden kaldığını düşündüklerini belirten Mehmet Yavuz konu ile ilgili şu açıklamalara yer verdi; “İlk açma içinde yüzeye yakın 2 farklı kuru duvar tespit edildi. Askeri maksatla yapıldığını düşünüyoruz. Her iki tarafta da yaptığımız incelemelerde farklı dönemlere ait çok miktarda ve çok parçalı sırlı sırsız, çok renkli seramik malzeme, amfora, pitos ve çatı kiremit parçaları elde ettik. Aynı yerde bir yangın lokasyonu tespit ettik ve tunç şamdan kaidesi bulduk. O bölgede obsidyen parça kesici alet diyeceğimiz bir parça ele geçti. Aynı bölgede 2 insan iskeleti tespit ettik. Bunlardan doğu yönünde olanı bel hizasına kadar açıldı ve üzerinde kırık kiremit parçaları bulduk. Bu mezarın basit kiremit mezar tipinde bir Roma mezarı olduğunu düşünüyoruz”

YORUM YAZ..
Modal