Trabzon fındık ihracatının üçte birini karşıladı

2021-2022 fındık ihraç sezonunun ilk on ayında Türkiye'den ihracı yapılan fındık 306.653 ton olurken, karşılığında 1 milyar 810 milyon 72 bin 668 dolar tutarında döviz girdisi oldu.

08.07.2022-17:09 - (Son Güncelleme: 08.07.2022-17:09) Trabzon fındık ihracatının üçte birini karşıladı

İlk on ayda yaşanan fındık ihracatında bir önce ki sezona kıyasla %22 artış yaşandı. Döviz getirisindeki artış ise %3'ü gördü. Toplamda 127 ülkeye yapılan fındık ihracatındaki en büyük pay Avrupa ülkelerine düştü.

Sezonun ilk on ayında Trabzon'dan 103.77 ton fındık ihracı yapılırken karşılığında 562 milyon 223 bin 962 dolar döviz girdisi oldu. On aylık süreçte Trabzon ilinden yapılan ihracatta %20 artış olurken, değer tutarında %9 oranlarında düşüş oldu. İlk on ayda fındık ihracatının 3/1'ine karşılık gelen %34'lük kısım Trabzon'dan gerçekleşerek, Trabzon fındık ihracatında birinci sıraya oturmayı başarmış oldu.

Sezonun on ayında Trabzon'dan 61 ayrı ülkeye yapılan fındık ihracatları en çok İtalya, Almanya, Polonya Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapıldı.

"Sezonu artışla kapatmaya hazırlanıyoruz"

Konuyla ilgili değerlendirme yapan D. Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, ihraç sezonunun son iki aylık döneminde fındık ihracatından sezonun hepsini artış ile kapatacağını ümit ettiklerini söyleyerek, ihracatta miktar ve değer olarak hedeflerindeki rakama ulaşılacağını aktardı. 

Cirav, bütün dünya pazarlarındaki gibi Türkiye'de de maliyet baskısı ile bunun sonucunda ortaya çıkan yüksek enflasyon baskısı altında zor bir dönem geçirdiklerini, yaşanmış olan olumsuzluğun arz ile taleplerde oluşturduğu daralma ortamında bile fındık ihracatlarının önemli bir başarı kaydettiğini, fakat üretim maliyeti ile enerji maliyetlerinde yaşanan yüksek artışların ihracatçı firmalara zorluk çıkardığını söyledi.

 fındık ihracatı

Üreticilerin artış gösteren maliyetlerden dolayı üretim ile hasatta zorluk yaşadığının altını çizen Cirav, “Bu durum dikkate alınarak üreticinin bu yüksek maliyetler nedeniyle üretim ve hasat aşamalarında desteklenmesi gerekiyor. Bunun yanında ürünü değere dönüştüren ihracatçı kesiminin de hem üretim maliyetleri aşamalarında hem de finansman imkanlarına erişim aşamalarında desteklenmesin gerekiyor. Fındık hasadının başlamasına 1 aylık bir süre kaldı. Bu yılki rekoltenin mevcut hava şartları dikkate alınarak çok iyi olması bekleniyor. Fındık fiyatlarının beklentiler paralelinde hasat öncesinden açıklanması ve fındık tarımındaki tüm aktörlerin beklentileri ile örtüşen ve içinde bulunduğumuz olumsuz ortamın da etkilerini bertaraf edecek bir fiyat açıklanması ile Karadeniz Bölgesinin en büyük ekonomik girdisini sağlayan fındığın ülke ekonomisine çok daha üst düzeyde katkı sağlamış olacak” sözlerine yer verdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal