Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un girişimiyle gerçekleşen görüşme, TBMM'nin demokratik bir anayasa yapma hedefine yönelik önemli bir adım olarak nitelendirildi. Kurtulmuş'un, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyareti, yeni anayasa çalışmalarının taraflar arasında işbirliği ve diyalogla yürütüldüğünün bir göstergesi olarak değerlendirildi. Görüşme sonrasında yapılan açıklamalarda, Numan Kurtulmuş ve Özgür Özel, yeni anayasa sürecindeki ortak irade ve çaba vurgusuyla dikkat çekti. İki lider, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu çağdaş, demokratik ve katılımcı bir anayasanın oluşturulması konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.
Kurtulmuş ve Özel, yeni anayasanın toplumsal uzlaşı ve çeşitli kesimlerin beklentilerini karşılayacak nitelikte olması gerektiğine vurgu yaptılar. Ayrıca, bu sürecin demokratik mekanizmalar içinde, şeffaf bir şekilde ve tüm paydaşların katılımıyla yürütülmesinin önemine işaret ettiler. Özellikle, TBMM Başkanı Kurtulmuş'un, CHP lideri Özgür Özel'i ziyareti ve yapılan ortak açıklamalar, yeni anayasa sürecindeki siyasi partiler arası işbirliğinin ve diyalogun önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Kurtulmuş ve Özel'in yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili yaptıkları açıklamalar, Türkiye'nin demokratikleşme ve hukuk devleti normlarına uygun bir anayasa ile geleceğe yönelik umut verici adımlar atılmasına olanak sağlayabilir. Bu sürecin, toplumsal uzlaşı ve demokratik değerlere saygı çerçevesinde ilerlemesi bekleniyor.
“Bugün ilk görüşmeyi Özgür Özel bey ile geçekleştirdik. Müzakere ile süreç oluşturulması fikrini ilettim. Anayasanın içeriği ile ilgili konuşmadık. Süreç müzakereyle olacak. Toplumsal mutabakatın oluşmasını arzu ettiği süreçte azami dikkat gerekir. Diğer genel başkanları da ziyaret ederek hep beraber bir yol bulacağız. Önümüzdeki Meclis açıldığında süreç başlar ve usulüne uygun devam eder diye düşünüyorum. Oyların yüzde 95’i parlamentoda temsil ediliyor”
“Meclis başkanımızın diyaloğa açık tutumundan dolayı her konuyu görüşebileceğimizi söylemiştim. Bugün de kendilerinin bir ziyareti var. Biz 31 Mart seçimlerinden Türkiye'nin birinci partisi olarak çıkmış ve sorumluluğumuzun farkındayız. Anayasa ile ilgili görüşleri partimizde değerlendireceğiz. Siyasiler el sıkıştırmazsa siyaset düşmanları el oluşturmaya başlar. El sıkışılacak ki müzakere edilecek. Sorumlu olduğumuz kitleler için de mücadele edilecek. Bu el sıkışma demokrasiye inananların yapması gereken bir şey.”