Topkapı Sarayı'na Bakım

Milli Saraylar'a bağlı Kurşun Atölyesi'nde üretilen kurşun levhaların yerleştirilmesine Topkapı Sarayı'nın çatısından başlandı.

09.06.2020-10:40 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-10:41) Topkapı Sarayı'na Bakım

Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı Topkapı Sarayı'nın çatısı yenileniyor.

Atölyesi'nde Osmanlı'ya ait tarihi yapıların çatı kaplamalarında kullanılan kurşun levhalar Milli Saraylar'a bağlı Kurşun Atölyesi'nde üretiliyor.

580 derece sıcaklıkta eritilerek kalıplara alınan kurşun levhalar kalıptan çıkarıldıktan sonra henüz sıcakken haddehaneye getiriliyor.

Burada yaklaşık 45 kiloluk levhalar haline getirilen kurşun levhalar, Topkapı Sarayı'nın çatısında onarımı yapılacak bölgelere yerleştirilmeye başlandı.

Topkapı Sarayı 4. avludaki Sofa Köşkü'nün ahşap çatısı üzerine İlk olarak izolasyon malzemesi serildi. Daha sonra keçe konulup, son olarak kurşun kaplama işlemi yapıldı.

GELENEĞE UYDULAR

Kurşun dökme işlemini gerçekleştiren ustalar, eski bir gelenek gereği levha plaka üzerine isim ve tarih atarak çatının altına bıraktı.

1987'den beri Milli Saraylar'a bağlı atölyede çalışan Atölye Sorumlusu Hayri Dönmez, klasik usul kurşun levha üretiminin uzun yıllar devam ettiğini söyledi.

Atölyede 8 kişi çalıştıklarını belirten Dönmez, şöyle konuştu:

" Kasım-nisan döneminde levha üretimi, mayıs-kasım arasında da onarım, bakım ve yenileme yapıyoruz. Milli Saraylar'ın yaklaşık 35 bin metrekare kurşun kaplanan alanı var. Bunların onarım, bakım, yenileme gibi bütün işlemlerini biz yapıyoruz. Hem üretiyoruz hem de monte ediyoruz. Türkiye'de bununla ilgili bir okul yok. Ahilik sistemiyle yetişiyoruz. Mesleğimizi Osmanlı'dan gelen şekliyle devam ettiriyoruz."


YORUM YAZ..
Modal