TOGG'un fiyatı ne kadar olacak? ÖTV oranı yüzde kaç? TOGG'a özel teşvik geliyor!

Türkiye'nin yerli otomobili yıl sonu üretimine başlanacak 2023 yılının ilk aylarında tüketici ile bir araya gelecek. İlerleyen günlerde mecliste masaya yatırılacak torba yasası teklifine, TOGG'u da kapsayacak şekilde elektrikli otomobillerin mevcut ÖTV oranlarını düşürecek bir madde daha eklendi. Ayrıntılar haberin içinde...

01.07.2022-09:05 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-10:31)

Meclisin gündemine gelmesi beklenen torba yasa teklifine, Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg da dahil olacak şekilde, elektrikli araçları oldukça yakından ilgilendiren bir maddenin daha eklendiği ortaya çıktı. 

Ayrıca elektrikli araçların fiyatına doğrudan bir şekilde etki eden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının değiştirilmesini öngören kanun teklifi, yeni ÖTV dilimlerinin getirilmesini ve matrah değerlerinin artırılarak mevcut vergi oranlarının da düşürülmesini kapsamaktadır. 

Öte yandan yapılması öngörülen değişikliği rakamlar ile ifade edilirse, motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrah değeri 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli otomobillerin yeni ÖTV oranı yüzde 10 olacak. Aynı motor gücüne sahip olan ancak matrah değeri 700 bin TL'yi aşan elektrikli araçların yeni ÖTV oranının da yüzde 40 olması bekleniyor. Böylece motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli otomobillerde de, matrah değeri 750 bin TL'yi aşmayanlar yüzde 50, aşanlar da yüzde 60'lık vergi dilimine girecektir. 


Elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranı

Yapılması planlanmış olan değişikliği net olarak anlamak adına, elektrikli araçlara uygulanan mevcut ÖTV oranlarına da bakılmasında fayda var. En son Şubat 2021 yılında yapılmış olan düzenleme ile birlikte motor gücü 85 kW'ı geçmeyen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 10, motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW geçen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı da yüzde 60 olarak belirlenmektedir. 

Söz konusu elektrikli otomobillere uygulanmış olan mevcut ÖTV sisteminde matrah değerlerinin hiçbir şekilde dikkate alınmadığını da belirtmek gerek. Şubat 2021 yılında yapılan değişiklikten önce de elektrikli otomobillerde en yüksek ÖTV oranı yüzde 15 seviyelerindeydi. 1 Şubat 2021 yılına kadar, motor gücü 85 kWh'ı geçmeyen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 3, motor gücü 85 kWh ile 120 kWh arasında kalan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 7 ve motor gücü 120 kWh geçen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı da yüzde 15 seviyelerindeydi. 


Otomobillerin ürettiği güce göre değişecek 

Söz konusu Plan ve Bütçe Komisyonu'nda teklif edilen kanun değişikliğinin Togg ve diğer elektrikli otomobilleri nasıl etkileyeceği de otomobillerin ürettiği güce göre değişkenlik gösterecek. 

Öte yandan yıl sonunda üretimine başlanacak ve 2023 yılının ilk aylarında da piyasaya çıkacak yerli otomobil iki farklı güç seçeneğine sahip olacak. Daha öncesinde yapılan açıklamalara ilişkin, Togg'un ilk etapta üreteceği yüzde yüz elektrikli SUV modelin arkadan itişli (RWD) versiyonları 200 beygir, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonları da 400 beygir güç sunacaktır. Böylece beygir gücünü kW'a çevirdiğimizde, arkadan itişli versiyonun 149 kW, dört tekerlekten çekişli daha güçlü versiyonun da 298 kW gücünde olduğu görülmektedir. Bahsi geçen kanun teklifi yasallaşırsa, şu anda hazır olan bütün versiyonları yüzde 60'lık ÖTV dilimine giren Togg'un, arkadan itişli (RWD) versiyonlarının yüzde 10, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemine sahip olan versiyonlarının da yüzde 50 ÖTV'lik dilime girmesinin önü açılmış olacak. Böylelikle, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) oylanacak kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda, Togg'un C-SUV modelinin arkadan itişli versiyonunun matrah değeri, 2023 yılında piyasaya çıktığı gün eğer en fazla 700 bin TL olursa, aracın perakende satış fiyatı neredeyse 910 bin TL olacak. Söz konusu düzenlemeye yönelik, Togg'un matrah değeri yine en fazla 700 bin TL olsa dahi aracın fiyatının 1 milyon 320 bin TL seviyesinde olacağı görülmektedir. Böylece, yapılması planlanan değişikliğin en başta Togg olmak üzere piyasadaki elektrikli otomobillerin fiyatlarına önemli ölçüde indirim yaratacağı anlaşılmaktadır. 


Kanun teklifi yasallaşırsa KKTC’nin yerli otomobilini de etkileyecek 

Diğer yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yerli ve milli otomobili Günsel de yüzde yüz elektrikle çalışan bir otomobildir. Söz konusu kanun teklifi yasallaşırsa, motor gücü 140 kW olan Günsel'in de ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 10'a kadar düşürecek. 


Togg’un vergi oranı yükseltildi 

Böylece kanun teklifine yönelik komisyonda açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, elektrikli otomobillerin ÖTV'sinde en son 2021 yılında yapılan değişikliğin Togg'un da vergi oranını yükselttiğine dikkat çekti. 

Elitaş konuya ilişkin, "Sadece elektrikli motorlu olanlardan motor gücü 160 kilovatı geçmeyenlerde ÖTV'yi matrah değeri 700 bin TL'yi aşmayanlar için yüzde 10'a düşürerek, Türkiye'de üretilmekte olan aracın ÖTV'sini düşürüp uygun bir fiyat haline getirmeye çalışıyoruz. 160 kilovatlık sınırdan Türkiye'de üretilen aracın yaklaşık 155 veya 158 kilovat olacağı ile ilgili bir sınır koyuyoruz, yerli üretime bir korumacılık getiren bir düzenleme" dedi.

YORUM YAZ..
Modal