Gündelik hayatta ya tırnaklarınızı yiyorsunuzdur ya da yiyen birilerini illa görüyorsunuzdur. Bu durum dışarıdan bakıldığında rahatsız edici olabilir. Sonuçta kendi vücudunun parçalarını kemiren bir insan söz konusu... yapılan araştırmalar bu davranışın ardındaki sırrı ortaya çıkarttı!
Daha önce tırnaklarınızı hiç kemirdiniz mi? Peki kemirirken o an ne düşünüyordunuz? Siz kafanızda bu soruların yanıtını aramaya başlarken, biz de sizlere bu davranış bozukluğu olarak görülen eylemin bilimsel açıdan bir röntgenini çekelim. Tırnak yemek kötü bir alışkanlıktır ama bir yandan da bırakılması neredeyse imkansız ne insanlar bir çok yöntem deniyor ama malesef bu alışkanlıktan vazgeçmek kolay olmuyor. Ellerimizin görünüşünü de etkileyen bu alışkanlık resmen başa bela.
Detaylar galerimizden ulaşabilirsiniz...
Araştırmacılar ve psikologlar uzun yıllar boyunca bu davranışın sıkıntı ve stres kaynaklı olduğunu düşündüler ve bu teşhis, toplumda da genel bir ön yargı olarak yıllarca yer aldı.
İran sağlık bilimleri dergisi ve Shiraz Üniversitesi'nin çocuklar üzerinde yaptığı çalışmalar tırnak yeme alışkanlığının, yasaklama ve cezalandırma yöntemleriyle giderilemeyeceğini ortaya koydu.
Hatta sorun ve sıkıntıları giderilen çocuklarda bile bu davranış bozukluğunun sürekli olarak devam ettiği görüldü.
Montreal üniversitesi ise çalışmayı biraz daha ileri götürdü ve bu davranış bozukluğunun bir alışkanlık olduğuna teşhis koydu.
Peki neydi bu alışkanlığın sebebi? Araştırmacıların vardığı sonuca göre tırnağını yiyen insanların ortak duygusal dinamikleri var. Öncelikle "mükemmeliyetçilik" ön plana çıkan bir özellik.
Araştırmacılar "Eğer bir işin doğru yapılmasını istiyorsanız onu tırnaklarını yiyen birine verin." demekten geri kalmayacak kadar bu konuda eminler.
Çünkü tırnak yiyen insanların bu davranışı kesinlikle odaklanmak için yaptıklarına inanıyorlar. Dikkat edilirse, tırnak yiyen insanlar genelde bir şeyler okurken, izlerken, dinlerken ya da odaklanılması gereken bir işe başlarken bunu yapıyorlar.
Bu onların son derece dikkatli olmasını sağlıyor. Isırmak öyle bir dürtü ki, Türk insanında sıkça görülen çekirdek çitleme bağımlılığı yine burayla ilintili.
Çünkü ısırmaya bir kez odaklandığınız zaman beyniniz adeta bir kilitlenme yaşıyor ve yüksek bir performans sergiliyor. Bu yüzden maç, dizi, film izlerken sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyoruz. Sebebi "Daha iyi odaklanmak". Bu noktada Montreal Üniversitesi araştırmacıları "Bırakın yesinler" diyorlar.