Tıp dünyasını heyecanlandıran gelişme: Bazı kanser türlerinin yayılımı önlenebilecek!

Bağırsak tümöründe kanserin yayılma hızını yavaşlatan ilaç üretildi. Sevindirici haber, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun’dan geldi. Kanserin yayılımını hızlandıran "ZEB-1" proteinin tespit edildiğini ve proteinin aktifliğini düşürerek diğer organlara yayılmasını engellenebileceği ifade edildi.

22.02.2024-11:50 - (Son Güncelleme: 22.02.2024-12:05)

AA’dan ulaşılan bilgiye göre, kanser vakalarında en önemli hususun erken teşhis olduğunu belirten Prof. Dr. Uğur Coşkun, erken müdahale sayesinde çok sayıda vakanın iyileşebileceğini ileri evreye geçen vakaların bir kısmında da kanserin başka organlara yayılması (metastaz) sebebiyle hayatı tehdit edebildiğini ifade etti.

Yurt dışında çalışmalar yapıldı!

Kanser vakalarının yayılım hızı hakkında bilgiler aktaran Coşkun, yurt dışında yapılan çalışma sonucu meme ve bağırsak tümöründe kanserin yayılımını hızlandıran "ZEB-1" adlı proteinin tespit edildiğini aktararak, ‘‘Meme kanserine ilişkin yapılan çalışma sonucunda ise ZEB-1 proteinin meme kanseri tümörünün kemiğe daha sık metastaz yaptığı ortaya kondu" dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun’

Önemli bir bulguya rastlandı!

Yapılan araştırma sonucu tümör hücrelerinde bulunan ZEB-1 proteinin meme kanseri hücrelerinin esnekliğini artırdığı ve oluşan proteinin, kanserin yayılmasında ilişkisi olabileceğine işaret ettiği belirten Coşkun, bu proteinin olmadığı kanser tümörlerinde, kanserin kemiğe yayılma olasılığının daha düşük olduğunun saptandığını açıkladı.

Hastalığın tekrar etmesi önlenebilir!

Başka kanser türlerinde de bu proteine rastlandığını söyleyen Coşkun, bağırsak kanserinde de aynı proteinin tespit edildiğini açıklayarak, "ZEB-1 proteini ortadan kaldırılırsa hastalığın tekrar etmesinin çok daha düşük oranda olacağı saptanmış durumda. Meme ve bağırsak kanseri ve diğer kanser türlerinde buna yönelik çalışmalar devam ediyor, ileride bunlarla ilgili geliştirilecek ilaçlar, bize yol gösterebilir. Kanserinde tespit edilen "ZEB-1" proteininin, kanser hücrelerinin diğer organlara yayılmasını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla bu protein varsa, onun olduğu kanser hücreleri daha hızlı şekilde yayılma gösterebiliyor. Bu, tümörün kendi geliştirdiği bir protein. Yapısı itibariyle eğer bu proteini geliştiriyorsa tümörün davranış özelliklerini de belirlemiş oluyor’’ şeklinde konuştu.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun’

Çalışmalar şu an ne aşamada?

Yapılan çalışmalar hakkında bilgileri de aktaran Coşkun, yurt dışındaki çalışmalarda öce hücre kültürlerinin, sonra hayvan çalışmaları yapılacağını belirterek sözlerini şu şekilde tamamladı: "Daha sonra da insan çalışmalarına geçilecek. Bunun için biraz daha zaman var. ZEB-1 proteinin aktifliği ortadan kaldırılırsa, kanserin yayılması önlenirse hasta zaten tamamen iyileşmiş oluyor. Yoğun bir şekilde bunlarla ilgili araştırmalar devam ediyor." 


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal