Kuran okuyan kişilerin secde ayetlerini okuması ya da dinlemesi durumunda yapması gereken tilavet secdesi belli başlı ayetlerle yapılır. Bu ibadetin vacip olduğu söylenmiştir. Peki, tilavet kelime anlamı olarak nedir, neden yapılır? İşte detaylar…
Kuran-ı Kerim’den bir secde ayeti okuyan kişi namaza durmamış ise ayeti okuduktan sonra ya da kalktıktan sonra tilavet secdesi yapar. Eğer bu kişi namaz kılarken secde ayeti okursa secde ayetinin ardından üç ayetten fazla okumayarak tilavet secdesine niyet ederek rükua gitmelidir. Namaz sırasındaki rükua gidiş tilavet secdesi yerine geçer. Secde ayetlerinin ardından üç ayetten fazla okunacaksa tilavet secdesine niyet edilip doğrudan secdeye gidilmeli ardından ayağa kalkarak kıraate devam etmelidir.
Eğer tilavet secdesi namaz dışında yapılıyorsa kıbleye dönülür, niyet edilir ve her anlamda tıpkı namaza duruyormuş gibi hazırlanılır. Secde yapacak kişi ellerini kaldırmadan “Allahu Ekber” diyerek secdeye gider ve üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” denir. Ardından yine “Allahu Ekber” diyerek secdeden kalkılır. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur.
Tilavet secdesine özgü bir dua yok. Ancak hemen tilavet secdesi yapamayacak kişiler için kolaylaştırıcı bir dua bulunuyor. Bu dua sayesinde tilavet secdesi süreniz uzuyor ve uygun bir zamanda yapma şansınız oluyor.
Tilavet secdesi gerektiren ayetleri duyan birinin, hemen secde yapma fırsatı yoksa, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” demesi yeterlidir. O anda yapamamış olduğu secdeyi daha sonra yapması gerekir.
Tilavet secdesi gerektiren 14 ayet şu şekilde sıralanmıştır:
- Ra'd, 13/15
- A'raf, 7/206
- Hac, 22/18
- Nahl, 16/49
- Meryem,19/58
- İsrâ, 17/107
- Furkân, 25/60
- Alak, 96/19
- Necm, 53/62
- Neml, 27/25
- İnşikâk, 84/21
- Secde, 32/15
- Sâd, 38/24
- Fussilet, 41/37
Dilimize Arapça’dan gelen kelime Kuran okunuşuyla ilgili bir anlam taşıyor. Tilavet vermek, tilavet getirmek gibi kalıplaşmış kullanımlar da bu kelimeden gelir. TDK sözlük anlamı şöyle geçiyor:
“Kur'an'ı güzel ve yüksek sesle, usulünce okuma”