1992 yılında kurulan TİKA, kuruluşuyla beraber birçok ülkeye yardım yapmaya başladı. Türk olan ülkeler ile bağlantılar kurmak amacıyla kurulan TİKA, Dışişleri Bakanlığı ile bağlantılı hale getirildi. Türkiye hakkında birçok durumda konuya dahil ola TİKA hakkında araştırmalar başladı. TİKA nedir? TİKA görevleri nelerdir? TİKA ne iş yapar? İşte detaylar...
480 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan TİKA, 1999 yılında Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile Başbakanlığa bağlanmış, 2001 yılında teşkilat kanunu olan 4668 Sayılı “Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” yayımlanmıştır.
TİKA kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında işbirliği mekanizması görevi yürütmekte; tüm bu aktörleri ortak paydalarda buluşturmakta ve Türkiye'nin kalkınma yardımlarını kayıt altına almaktadır.
2021 yılının Ocak ayı itibariyle TİKA başkanlığına atanan isim Serkan Kayalar oldu.
1992 yılından bu zamana kadar 37 ülkeye el uzatmaktadır. 20 ülkede Koordine Ofisler kurulurken görevleri de inceleme altına alınmıştır. 20 ülkede yer alan TİKA çalışanları Türkiye'de fazlasıyla adını duyurmaktadır. Finansal, ekonomik, eğitim ve ticari konularda planlar konusunda TİKA bazı ülkelere fazlasıyla destek vermektedir. Bu ülkeler; Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Etiyopya, Gürcistan, Bosna-Hersek gibi ülkeler başta olmak üzere toplamda 37 ülkede görevlerini sürdürmektedir.