TİGEM 300 Koyun kredisi nasıl alınır? TİGEM 300 koyun kredi kullanım şartları ve belgeleri

TİGEM tarafından çiftçilik yapanlara koyun kredisi verilecek. 300 koyun kredisi haberi gündeme bomba gibi düştü. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar bu krediden nasıl faydalanacaklarını araştırmaya başladı. Kredi almak isteyenler, TİGEM 300 koyun kredisi nasıl alınır? TİGEM 300 koyun kredisi kullanım şartları nedir? Gibi soruları araştırmaya başladı. İşte TİGEM 300 koyun kredisi için merak edilenler…

05.05.2022-14:07 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-14:07) TİGEM 300 Koyun kredisi nasıl alınır? TİGEM 300 koyun kredi kullanım şartları ve belgeleri

TİGEM hayvancılıkla ilgilenenlere 300 koyun kredisi vereceğini açıkladı. Haber büyük ses getirirken, krediden faydalanmak isteyenler de kolları sıvadı. 300 koyun kredisinden faydalanmak isteyenler, krediyi nasıl alacaklarını ve kullanım şartlarını araştırmaya başladı.

TİGEM’in duyurduğu 300 koyun kredisine başvurular başladı. Krediden yararlanmak isteyenler için TİGEM, 300koyun.tigem.gov.tr isimli internet sitesini kullanıma açtı. Başvuruda bulunmak isteyenlerin üyelik yapması gerekiyor. Üyeliğini tamamlayanlar başvurularını internet sitesi üzerinden yapabilecek. 2021 başvurularının sona erdiği belirtildi.

Sisteme Giriş

Sisteme giriş yapmak isteyen vatandaşlar ilk olarak üyelik kaydı yapmalıdır. Kayıt yaptırmak isteyenler açılan sayfada ‘Yeni’ butonuna tıklamalı ve oradan da açılan sayfaya kendilerine ait bilgileri girmelidir. Tüm alanların doldurulmasından sonra ‘Üye Ol’ butonuna basarak üyelik tamamlanır.

Kayıt sırasında öncelikle 11 haneli T.C. Kimlik Numarası girilmelidir. Daha sonra üreticinin adı ve soyadı bilgileri girilir. Sonra yetiştiricinin baba adı ve cep telefonu numarası eklenir. Cep telefonu numarasıyla doğrulama yapılır. Ardından üreticinin mail adresi eklenir. Mail adresi de doğrulama için gereklidir. Kimlik bilgilerinin ardından şifre belirleme aşamasına geçilir. Belirlenen şifre tekrar girilir ve doğrulanır. Giriş işlemi tamamlandığında sisteme otomatik giriş yapılır. Sisteme giriş için T.C. Kimlik Numarası ve belirlenen şifre kullanılır ve giriş yap butonuna basılır.

Sisteme üyelik yapıldıktan sonra kredi için başvuru yapılmalıdır. Bunun için ‘Başvuru Oluştur’ ekranına gidilir. Açılan ekranda yer alan bilgiler doldurulur. Ekranda kullanıcının e-posta adresini doğrulaması için bir uyarı çıkacaktır. Kullanıcı mail adresini doğrula seçeneğine tıkladığında yeni bir ekran açılır ve bu ekrana mail adresine gönderilen doğrulama kodu girilir. Bu işlemin ardından kullanıcının e-posta adresi doğrulanır ve bir daha aynı uyarı çıkmaz.

Başvuru sürecinde kullanıcıdan kimlik bilgileri, mevcut hayvan sayısı istenir. Bilgilerin ardından talep formunun girileceği bir ekrana yönlendirilir ve başvuru giriş ekranı 3 aşamadan oluşur. Bunlar;

Yetiştirici Bilgileri ekranına, yetiştiricinin özlük bilgileri girilir. Bu bilgiler; kimlik numarası, ad-soyad, baba adı, telefon numarası, e-posta, SGK bilgisi ve eğitim durumu bilgileridir. Eğitim durumunda seçilen alana göre diploma bilgisi ve eğitim aldığı kurs bilgileri de eklenir. Bilgilere ek olarak hane halkı sayısı, engelli bakmakla yükümlü olup olmadığı, 5510 sayılı G.S.S. Kanunun 60 inci maddesinin (c) bendinin 1. alt maddesi hükmünce; priminin hazineden karşılanıp karşılanmadığı, şehit ve gazi yakını olup olmadığı ve gazi olup olmadığı gibi bilgiler sorulur.

TİGEM

Bu bilgiler girildikten sonra ‘Proje Bilgileri’ kısmına geçilir. Proje Bilgilerinde; talep edilen hayvan tipi, cinsi, adedi ve araziye ait detaylı bilgileri istenir. Açılan sayfada şu bilgiler vardır;

Projenin Uygulanacağı il bilgisine hangi ilde projeyi yapacağınız sorulur.

Projenin Uygulanacağı ilçe bilgisinde projeyi yapacağınız ilçe sorulur.

Projenin Uygulanacağı Köy/Mahalle bilgisinde projenin yapılacağı köy-mahalle sorulur.

Yatırım Arazi / İşletme Mülkiyeti bilgisinde projenin yapılacağı arazi bilgisi sorulur.

Kaba Yer Üretilecek Arazi (m) bilgisinde yem üretilecek arazi bilgisi sorulur.

Mera Alanı (m) bilgisinde mera alanına ait bilgiler sorulur.

Yetiştirdiğiniz mevcut koyun-keçi sayısı sorulur.

Hayvan tipinde, proje kapsamında istenilen hayvanın tipinin belirtilmesi istenir.

İlk Tercih Hayvan Cinsi bilgisinde, proje kapsamında istenilen hayvanın cinsinin belirtilmesi istenir. Daha sonra ikinci hayvan tipi ve üçüncü hayvan tipi de belirtilir.

Talep Edilen Hayvan Sayısında ise talep edilen hayvan sayısı belirtilir.

Yeterli Barınağa Sahip Misiniz? Sorusunda yeterli alanınız olup olmadığı sorulur.

Yetiştiricinin ikametgahı ile projenin yapılacağı yerin aynı olup olmadığı sorulur. Seçilen yer ikametgah yeri değilse, yeni konum bilgisi girilmelidir.

Tüm bilgiler doldurulduktan sonra Teslim Edilecek Evraklar sekmesine giderek buradan gerekli evrakların doldurulması gerekir. Gereken belgelerin yüklenmesinin ardından kayıt işlemi tamamlanır. İşlem için gereken belgeler şunlardır;

Proje başvuru Dilekçesi, Proje tanıtım formu, Taahhütname, Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Diploma sureti veya okur yazarlık belgesi, SGK/Bağkur Hizmet Dökümü belgesi, eşinin veya kendisinin gerçek usulde vergi mükellefi olmadığına dair belge, eşinin SGK Hizmet Dökümü Belgesi ve İkametgah belgesi.

Gereken belgeleri yükledikten sonra kayıt tamamlanır. Kayıt tamamlandıktan sonra yazdır butonuna basarak başvurunuzun yazılı belgesini alabilirsiniz.

Kullanıcı kayıt yaptırdıktan sonra profil bilgilerini güncellemek isterse ‘Profil Düzenleme’ menüsünden bu işlemi yapabilir. Kullanıcı şifresini unutması veya şifresini değiştirmek istemesi halinde, kayıtlı e-posta adresine veya kayıtlı cep telefonu numarasına kod isteyerek şifre değiştirme işlemini yapabilir.

Projenin Amacı

Bu proje ile amaçlanan hedef, köylerde atıl kalan mera alanlarının değerlendirilmesidir. Böylece atıl alanlar üretime kazandırılır. Üreticilerin hayvan barınaklarının tam kapasite çalışması hedeflenir. Ülkedeki küçükbaş hayvan sayısını arttırmak, kırsalda hayvancılık yapan yetiştiricilere güvence sağlamak gibi nedenlerle bu proje yapılmaktadır.

Projeye ihtiyaç duyulmasının nedenleri arasında, yetiştiricilerin ihtiyaç fazlası dişi kuzuları kesime göndermesi, damızlık dişi hayvanların kesilmesi, hayvan varlığının bu nedenlerle azalması, kırsalda yaşamın azalması, ülkedeki koyun varlığı sayısının düşmesi, et üretiminin sekteye uğraması gibi nedenler vardır.

Türkiye'de Küçükbaş Varlığının Nüfusa Göre Yıllar içerisindeki Değişimine göre, kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı son 50 yılda 4 kat düşüş göstermiştir.

Küçükbaş hayvan varlığı 1961 yılından 2016 yılına, dünyada yüzde 62 artarken ülkemizde yüzde 30 azalmıştır.

Neden Sözleşmeli Üretim

TİGEM 'e ait işletmelerde 250 küçükbaş hayvana 1 işçi düşmektedir. İşçilik Maliyeti Bakım ve Besleme, Hayvan Sağlığı giderleri, Barınak giderleri hayvanın satış bedelini geçmektedir. Mevcut koşullarda üretim imkanı zordur. Yetiştiriciliğin desteklenmesi hem istihdamı hem de üretimi destekler.

TİGEM’in Ziraat Bankası aracılığı ile yaptığı Sözleşmeli Üreticilik Modelinde, sözleşme imzalanan üreticiye 300 adede kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satar. Hayvanların bakımı, beslenmesi ve sağlık masrafları için üreticiye avans verir. Yetiştiriciye, doğacak kuzuların alımı noktasında güvence sağlanır. Üretilen süt yetiştiricinin olur. Sütten kesilen kuzular alınarak masrafları hesaplanıp hak edişi üreticiye ödenir. Üretici hayvanlara TARSIM sigortalarını yaptırmalıdır.

TİGEM, 8 yılın sonunda;

• Toplam dişi hayvan sayısı 5.000.000 baş

• Yaklaşık 3.250.000 baş erkek kesimiyle 52.300 ton et üretimi,

Yıllar Dönem Sonu Dişi Materyal (Baş)

1. Yıl 700.000

2. Yıl 845.000

3. Yıl 1.150.000

4. Yıl 1.500.000

5. Yıl 2.000.000

6. Yıl 2.800.000

7. Yıl 3.800.000

8. Yıl 5.000.000

Proje süreci

Oluşturulan web sitesi üzerinden başvuru şartları yayınlanır,

Elektronik ortamdan yetiştiricilerin ön başvuruları alınır,

Başvurular TİGEM tarafından değerlendirmeye alınır,

 Başvurusu kabul edilenler açıklanır,

Kredisi onaylanan yetiştiriciler ile Ziraat Bankası ve TİGEM arasında sözleşmelerin imzalanır,

Hayvanlar üreticiye teslim edilir,

Teslim edilen hayvanların aşı ve küpelenme işlemleri ücretsiz olarak il/ilçe müftülüklerince yapılır,

Yetiştiriciye bakım giderleri için avans verilir,

Doğacak kuzuların alımına TİGEM garantisi verilir,

Alınacak kuzular bakanlık tarafından başka projelerde değerlendirilir.

Projeye yapılan başvurular değerlendirilirken cinsiyet ve yaş dikkate alınır. Üretimin yapılacağı yerin mera alanı olması önemlidir. Kaba yem üretilebilirliği de dikkat edilen faktörlerdendir. Ayrıca; hayvan varlığı, hayvan barınağına sahip olunması, halen hayvancılık yapıyor olması gibi kriterler de öne çıkan faktörlerdendir. TİGEM bu proje ile bilinçli üreticilik yapılmasını amaçlamaktadır. 300 koyun projesi 2022 yılında yapılmayacaktır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal