Ticaret Bakanlığı’ndan tatile çıkacaklara uyarı: ‘Otel ve paket turlara dikkat’

Ticaret Bakanlığı, yaz tatili için otel ve paket turları tercih eden vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar…

23.07.2024-13:30 - (Son Güncelleme: 23.07.2024-13:30) Ticaret Bakanlığı’ndan tatile çıkacaklara uyarı: ‘Otel ve paket turlara dikkat’

Yaz tatiline çıkacak olan kişilere Ticaret Bakanlığı tarafından önemli uyarılar geldi. Ticaret Bakanlığı, tatil rezervasyonu yaparken tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken önemli noktaları açıkladı. Bakanlık, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan rezervasyonlara karşı uyarıda bulunarak, güvenilir kaynaklardan alışveriş yapılmasının önemine dikkat çekti.

Sosyal medyadan alışveriş yapmayın

Anadolu Ajansı’nın paylaştığı habere göre; Bakanlık açıklamasında, tatil tekliflerinin sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları aracılığıyla alınmaması gerektiğini belirtti. Tüketicilerin, tatil rezervasyonlarını resmi internet siteleri üzerinden yapmaları gerektiği vurgulandı.

Seyahat acentelerinin güvenilirliğini kontrol edin

Tatil rezervasyonlarında tercih edilen seyahat acentesinin veya turizm tesisinin kurumsal bilgilerini doğrulamak önemli. Bakanlık, bu bilgilerin ‘www.kulturturizm.gov.tr’ ve ‘www.tursab.org.tr’ adreslerinden kontrol edilebileceğini belirtti. Ayrıca, acentelerin ve tesislerin ETBİS’de kayıtlı olup olmadığının da sorgulanması gerektiği ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan tatile çıkacaklara uyarı: ‘Otel ve paket turlara dikkat’

Mesafeli yolla yapılan rezervasyonlarda, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin iletişim bilgileri ve adresinin sözleşmede yer alması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ödeme aşamasında seyahat acentesinin resmi internet sitesinin kullanılması gerektiği belirtildi.

Paket tur iptalleri 30 gün önce yapılırsa bedel alınamaz

Tüketiciler, önceden planladıkları paket turlardan çeşitli nedenlerle katılamadıklarında, paket tur sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Tur başlamadan en az 30 gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenen bedelin herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade edilmesi sağlanır. Ancak, fesih bildirimi 30 günden daha kısa süre kala yapılırsa, sözleşmede belirtilen kesintiler uygulanabilir.

Paket tur düzenleyicisinin, sözleşmenin yerine getirilmemesi durumunda tüketicinin uğradığı zararlardan sorumlu olduğu belirtildi. Tüketiciler, boşa harcanan tatil zamanı için tazminat talep edebilirler.

Paket tur ve otel konaklamaları cezai şartsız iptal edilebilir

Seyahat acenteleri tarafından sunulan ihtiyari sigortaların, paket tur veya otel konaklamalarının cezai şart ödemeksizin iptaline olanak tanıdığı ifade edildi. Ayrıca, bireysel tüketici uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulması gerektiği vurgulandı. 2024 yılı için 104 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemelerine başvurulabileceği belirtildi.

Bu uyarılara dikkat ederek, tatil rezervasyonlarınızda olası mağduriyetlerden kaçınabilirsiniz.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal