Ticaret Bakanlığı açıkladı: 6 ay ve 6 bin kilometre ile ilan kısıtlaması uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, otomobil sektöründe bir süredir uygulanan 6 ay-6 bin kilometre ile ilan kısıtlaması düzenlemelerinin 2025 yılına kadar uzatıldığını duyurdu.

27.06.2024-09:50 - (Son Güncelleme: 27.06.2024-17:13)

Ticaret Bakanlığı, otomotiv ticaretinde uygulanmakta olan "6 ay-6 bin kilometre" ve ilan kısıtlaması düzenlemelerinin süresini 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzattığını duyurdu. Bakanlık, bu düzenlemelerin, otomotiv piyasasında spekülatif fiyat oluşumları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemeye yönelik olduğunu belirtti.

Bakanlık ayrıca, bugüne kadar "6 ay-6 bin km" düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandığını bildirdi. Yapılan açıklamada, "Bu düzenlemeler sayesinde sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildi, sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkân sağlandı ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri ortadan kaldırıldı" ifadeleri kullanıldı.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 6 ay ve 6 bin kilometre ile ilan kısıtlaması uzatıldı

6 ay ve 6 bin kilometre ile ilan kısıtlaması uzatıldı

AA’da yer alan habere göre; Ticaret Bakanlığı, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireyseller tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanmasının veya satışının yapılamayacağını belirtti. Aynı şekilde, güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta pazarlanmasının da yapılamayacağı ifade edildi.

Bakanlık, düzenleme ve denetimlerin neticesinde sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulmasının önüne geçildiğini ve sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarının sağlandığını belirtti. Ticaret Bakanlığı, bu doğrultuda, 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi ve ilan kısıtlamasının 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldığını ve bu düzenlemelerin uygulanmasına devam edileceğini vurguladı.

Bakanlık açıklamasında, "Ticaret Bakanlığı olarak motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirdiğimiz bu düzenlemeler ile hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak hem de sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalar titizlikle sürdürülecek ve gerek görülmesi halinde ilave tedbirler alınacaktır" denildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal