Ticaret Bakanı Pekcan, Rusya Enerji Bakanı Novak ile Görüştü

Ruhsar Pekcan, Türk-Rus Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu Eş başkanı ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüştü.

22.05.2020-12:23 - (Son Güncelleme: 22.05.2020-11:55) Ticaret Bakanı Pekcan, Rusya Enerji Bakanı Novak ile Görüştü

Ruhsar Pekcan, Türk-Rus Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu Eş başkanı ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüştü.

Ticaret Bakanlığından gelen açıklamaya göre, Bakan Pekcan'ın, Novak ile görüşmesinde Türk kurulunda Ulaştırma Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Tarım ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ve Merkez Bankasından yetkililer yer aldı. Rus tarafında da Bakan Novak'ın yanında Enerji Bakan Yardımcısı Ekonomik Kalkınma, Anatoli Yanovski, Ulaştırma bakanlıkları, Tarım, Gümrük İdaresi ve Merkez Bankası sorumluları hazır bulundu.

Videolu konferansla yapılan görüşmede öncelikli olarak coronavirüs salgını sebebiyle küresel olarak yaşadığımız zor zamanda 2 ülke arasındaki yakın dostluk münasebetlerine uygun ticaretin önündeki engellerin belirlenmesi ve çözümüyle ilgili konular masaya yatırıldı.

Bunun yanında 2 ülkenin cumhurbaşkanları aracılığıyla ortaya koyulan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi amacına ulaşmak için ticareti artırıcı ve kolaylaştırıcı tedbirler, enerji hususundaki iş ortaklığı, tarım ticareti, ulaştırma hususları öncelikli gündem maddeleri içerisinde yer aldı.

Görüşmede, Türkiye'nin Rusya'ya dış satımın artırılabilmesinin karşısındaki engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Türk-Rus ticari ve ekonomik münasebetlerinin ayrılmaz bir parçası olan enerji alanındaki konular yorumlanırken, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi'nin ilk kısmının 2023 yılında faaliyete geçirilmesi için yapılacaklar masaya yatırıldı.

İki ülkenin karşılıklı mal ticaretinde ciddi bir kalem olan tarım mahsulleri hususunda karşılıklı hassasiyetler belirtildi.

Rusya aracılığıyla sadece Türkiye'ye için uygulanan ve herhangi bir dönemsellik barındırmaması ve bir dayanağı da olmaması sebebiyle büyük problemlere ve belirsizliklere sebep olan domates kotası uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Pekcan, konu olan uygulamanın gerek uluslararası ticaret kurallarına gerekse 2 ülke arasındaki iş ortaklığı ruhuna uymadığını belirtti.

Ruhsar Pekcan, Rusya'ya hayvansal ürün dış satımına izin verilen şirketler listesine alınmak üzere onay bekleyen Türk şirketlerin süreçlerinin de geciktirilmeden sonlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Coronavirüsten en fazla etkilenen sektörlerin başında olan uluslararası taşımacılık ve lojistiğin de değerlendirildiği görüşmeden, Bakan Pekcan, kara yolu kotalarının öneminin son derece yükseldiğini ve mevcut olağanüstü şartlarda kısıtlı sayıdaki kotalarla bölge ülkeleriyle ticaretin devam edilemez duruma geldiğine işaret etti.

Pekcan, bilhassa Rusya ile ikili ve transit kara yolu kotalarının çoğalması gerektiğinin altını çizerek, olan şartlarda Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının Türkiye ve Rusya arasındaki taşımalar için de ciddi bir seçenek olabileceğine, deniz yolu taşımalarında da Türk taşımaları için ortaya çıkan liman probleminin bir an önce giderilmesi ve düzenli Ro-Ro seferlerinin uygulamaya alınmasının önemine dikkat çekti.

Diğer taraftan Bakan Pekcan, toplantıda, ikili ticarette dengenin sağlanması ve yerel paraların kullanımının artırılması gerektiğini belirtti.

Görüşmede, coronavirüs salgını sebebiyle çalışmaları ertelenen Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 17. Dönem Toplantısı'nın bu senenin son çeyreğinde St. Petersburg'da yapılması, salgının ilerleyişine bakılarak da video konferansla yapılması konusunda mutabık kalındı.

KEK bünyesindeki Ticaret, Yatırım ve Bölgesel İşbirliği, Enerji, Ulaştırma çalışma gruplarının görüşmelerinin haziranda bitirilmesi, öteki çalışma gruplarının da ağustos ayına kadar etkinliklerini bitirerek KEK eş başkanlarına sunulmak için somut çözüm teklifleri ve çalışma takvimleri geliştirilmesi konusunda anlaşıldı.

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDAKİ DIŞ TİCARET

Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı geçen sene 4,1 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı da 23,1 milyar dolar olmuştu.

2020'nin ilk dört aylık döneminde de Türkiye'nin Rusya'ya dış satımı % 7,5 artarak 1,3 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde Rusya'dan ithalat da % 13,8 azalarak 6,3 milyar dolar olarak kaydedildi.

Türk müteahhitlik şirketleri bugüne dek Rusya'da toplam 79,7 milyar dolar ederinde 2 bin 28 proje üstlendi. Rus şirketlerinin Türkiye'deki direkt yatırımları hemen hemen 6,2 milyar dolarken, bu ülkede Türk şirketlerin direkt yatırımları 1 milyar doları aşmış halde.

YORUM YAZ..
Modal