Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Enflasyon ve Dış Ticaret Değerlendirmesi

Ömer Bolat, Adana'da düzenlenen programda enflasyon ve dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

03.10.2024-15:01 - (Son Güncelleme: 03.10.2024-15:01) Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Enflasyon ve Dış Ticaret Değerlendirmesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adana'da Enflasyon Değerlendirmesi Yaptı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adana'da gerçekleşen "Her Daim Birlikte, Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları" etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu.

Enflasyon Rakamlarındaki Düşüş

Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamları üzerinde durarak, "Enflasyonda aşağı doğru iniş devam etmektedir ve bu ticarette, çarşıda, pazarda görülmektedir. Vatandaşlarımız da bu durumu hissediyor." dedi.

TÜFE ve ÜFE Üzerine Bilgiler

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık olarak %49,38'e gerilemesini değerlendiren Bolat, "Son üç yıldan bu yana ilk defa TÜFE enflasyon oranı, Merkez Bankası politika faiz oranının altında kalmıştır." ifadesini kullandı.

Yıl Sonu Hedefleri

Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon hedefinin %41,5-42 olarak belirlendiğini ifade eden Bolat, kalan üç ay içinde bu hedefe ulaşmak için çaba göstereceklerini belirtti.

Dış Ticaret Rakamları

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hakkında bilgi veren Bolat, dış ticaret açığını da değerlendirerek, "İlk dokuz ayda mal ihracatımız %3,2 artışla 193 milyar dolara çıktı. İthalatımız ise %7,9 azalarak 253 milyar dolara geriledi." dedi.

Cari İşlemler Açığı ve Döviz Rezervleri

Mayıs 2023’te 57 milyar olan cari işlemler açığının Temmuz itibarıyla 19 milyar dolara kadar düştüğünü belirten Bolat, Türkiye'nin döviz yeterliliği sorununu ortadan kaldırdığını vurguladı. Brüt döviz rezervlerinin 15 ayda 98,5 milyar dolardan 157,5 milyar dolara yükseldiğinin altını çizdi.

2023 Büyüme Tahmini

Bu yıl %5,1 oranında büyüme öngörüldüğünü belirten Bolat, Türkiye'nin 2023 yılı sonunda kişi başı milli gelirin 15 bin dolara yaklaşacağını ifade etti.

Bolat, Türkiye'nin büyümesindeki en büyük etkenin yatırım artışı ve ihracatın net katkısı olduğunu belirterek, savaşlara rağmen ihracatı artıran tüm ihracatçılara teşekkür etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat (ortada), Adana Öğretmenevi'nde düzenlenen

Ticaret Bakanı Ömer Bolat (ortada), Adana Öğretmenevi'nde düzenlenen "Her Daim Birlikte, Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları" programında konuştu. Toplantıya AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık (solda) ve İl Başkanı Ozan Gülaçtı (sağda) da katıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal