Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın dikkat çeken enflasyon yorumu!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katıldığı bir programda Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu ve enflasyon sorunun çözümü için tarih verdi.

10.02.2024-13:48 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:41) Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın dikkat çeken enflasyon yorumu!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Enflasyon belasını da mağlup edeceğiz. 2024'ün ortalarından itibaren enflasyon oranının aşağı doğru hızla inmeye başladığını birlikte göreceğiz ve 2026 sonlarında yeniden tek haneli rakama geleceğiz" şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinde iyileştirme süreci devam ediliyor!

Bakan Bolat, İstanbul Ticaret Borsasının (İSTİB) Meclis Toplantısı'na katıldı. Konuşmasına ilk olarak yakın zamanda 1 senesi geride kalan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başladı ve deprem bölgesinde yapılan çalışmaların son hızla sürdüğünü, sürmeye devam edeceğini vurguladı. Ayrıca Gazze'de yaşananlara da değinerek, İsrail vahşetini kınadı.

İSTİB ile iş birliği!

İSTİB'in ekonomi için çok önemli bir yeri olduğuna değinen Bolat, Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakanlığın İSTİB gibi kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde çalışarak sürecin daha verimli ve sürdürülebilirlik açısında önemli aşamalar kaydettiğini ifade etti. 

‘‘Ekonominin kılcal damarlarına giriyoruz!’’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat

Faaliyette olan çalışmalarına değinen ve sektörün kayıt altına alınması adına İSTİB'in önemli olduğunu belirten Bolat, şunları söyledi: "Görevde olduğumuz 8,5 aydan bu yana bine yakın sektörel ve mesleki kuruluşların yönetimleriyle toplantılar yaptık, yani kılcal damarlara iniyoruz. Bilgi akışımız çok iyi. Bu noktada sizlerle daha çok üretim, yatırım, ihracat, daha çok ticaret için uğraşıyoruz. Bilgi kanallarımız sürekli açık, sorunları çözme konusunda birlikte çalışıyoruz. Her kararımızı sektörlerle istişare ediyoruz. Geldiğimizden bu yana birçok sektörde gerekli olan hangi kararlar olduysa bu kararları istişare ederek aldık ve uyguladık. İstişare ile alınan bu kararlarda isabetsizlik olmadı, inşallah bundan sonra da olmaz. Toplumun, ekonominin genel faydasına olan icraatları yapmaya devam edeceğiz. Türkiye 2002'de 28 milyar dolar tarımsal üretimi olan bir ülkeydi, 2023'te 60 milyar dolar tarımsal üretimi olan bir ülke konumundayız."

Enflasyonun tek haneliye düşeceği tarih!

Emin ve sağlam adımlar atmak için İç tüketimdeki duruma göre hassas şekilde ihracat-ithalat dengesini gözettiklerini anlatan Bakan Bolat, bütün destekleriyle üretim, ticaret, istihdam ve yatırımın arkasında durmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bolat, "Hükümetimiz kurulduktan sonra çok önemli bir ekonomik ve mali politika izliyor. Orta Vadeli Programla şekillenen bu programın birinci hedefi enflasyonla mücadele ve 2026 Aralık ayına doğru tek haneli rakama düşürmeyi başarmak. Dün Merkez Bankamız bir kez daha Enflasyon Raporu'nu ortaya koydu. Elimizden geleni yapacağız. Dış dünyada olağanüstü gerilimler, savaşlar, salgınlar olmadığı takdirde bu hedeflerimize ulaşacağız’’ dedi.

Genel ihracatta artış var!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat

İthalat ve ihracat hakkında bilgiler paylaşan ve Orta Vadeli Programdaki ihracat hedefinin tutturulduğunu, ithalat hedefinin altında kalındığını anımsatan Bolat, "Nisan ayında cari açığımızın yıllık bazda 30 milyar dolar tabanına indiğini göreceğiz. Ocak ayına da çok iyi başladık. Yine tarımsal ihracatımız kontrollü bir şekilde, dengeli bir şekilde devam ediyor, genel ihracatımızda artışımız var" şeklinde konuştu.

‘‘Enflasyonu mağlup edeceğiz!’’

Bakan Bolat, sözlerine şu şekilde sonlandırdı: ‘‘Küresel çapta yaşanan sıkıntıların ardından her şey normalleşip dengelenecek. Bizlerde tüm sektörlerde normalleşme ve dengelenmenin takipçisi olacağız. Hal Kanunu'nda, Perakende Ticaret Kanunu'nda yapılan değişikliklere göre sizlerle birlikte enflasyon belasını da mağlup edeceğiz. 2024'ün ortalarından itibaren enflasyon oranının aşağı doğru hızla inmeye başladığını birlikte göreceğiz ve 2026 sonlarında yeniden tek haneli rakama geleceğiz." 


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal