TGDF'den, salgın döneminde vatandaşların gıda ihtiyaçlarının giderilmesi için üretimine ara vermeden devam eden gıda sanayinden, sektör ortaklarına 'sorumlu davranma' çağrısı yaptı.
Coronavirüsle mücadelede kapsamında pek çok işletme kapısına kilit vururken, vatandaşların gıda gereksinimlerinin giderilmesi için üretimine aralıksız devam eden gıda sanayi, sektör paydaşlarına 'sorumlu davranma' çağrısında bulundu.Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'ndan (TGDF) gelen açıklamada, gıda tedarikinin aralıksız devam etmesi için bütün paydaşlara görev düştüğü belirtilerek, "Yaşanan olağanüstü dönemi fırsat bilerek, taahhütlerini erteleme ya da geciktirme gibi davranışlar için girmek, hiçbir kesime yakışmaz. Zincirin herhangi bir halkasında ortaya çıkacak bir aksama, doğrudan vatandaşımıza yansır. Herkes sorumluluğunu bilerek davranmalı" ifadesi kullanıldı.
Çiftçinin alın teri tarım mahsülleri kullanılarak üretilen ve çabucak bozulan gıdaların, gerek görülen zamanda ve miktarda tüketiciye sunulmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, coronavirüsle mücadelede alınan önlemlerin zamana karşı yarış verilen gıda tedarik zincirinde işleri zorlaştığının altı çizildi.
İlk olarak sınır kapılarının kapatılması sebebiyle operasyonlarında oldukça zorluk yaşayan lojistik firmalarının, yurtiçi operasyonlarının da bilhassa il giriş ve çıkışlarındaki denetimlerden olumsuz etkilendiği ifade edilen açıklamada, "Doğru bir kararla, gıda lojistiğinde görev alan araçlar, şehirlere giriş çıkış yasağının kapsamı dışında bırakıldı. Ancak buna rağmen şehir giriş çıkışlarındaki belge ve sağlık kontrollerinin yol açtığı gecikmeler, gıdaların zamanında gideceği yere ulaştırılmasını sıkıntıya sokuyor" diye söylendi.
Vatandaşların gıdalara erişimlerinde hiç bir problem yaşamamaları için personellerinin sağlık ile güvenliğine yönelik gerekli tedbirleri alarak üretimine devam eden gıda işletmelerinin, ürünlerin zamanında tüketiciye ulaştırılması için de tedarikçileri ve lojistik şirketleriyle olağanüstü bir gayret gösterdiği ifade edilen TGDF'nin açıklaması şu şekildeydi:
"Perakende sektörü verileri; coronavirüsle mücadelede evde kalma çağrılarına büyük oranda uyan insanlarımızın ağırlıklı olarak gıda ve içecek ürünleri satın aldığını gösteriyor. Salgının ilk patlak verdiği günlerde marketlere bir hücum yaşansa da, gerek gıda sanayi, gerekse tedarikçi şirketler ve lojistik sektörü çalışanlarının büyük çabalarıyla, büyük bir sıkıntı yaşanmadan o dönem atlatılmıştır".
Çağrıda, "Gıda sektörü, insanlarımızın virüsten korunmaları için getirilen kısıtlamalar dolayısıyla yaşanan karantina ortamının sıkıntılarını hissettirmemek noktasında önemli bir görev üstlenirken, maalesef bu misyona yakışmayan kimi uygulamalar da dikkat çekmektedir. Kesintisiz gıda tedariki için zincirin tüm halkaları tıkır tıkır çalışmalı, bir aksamaya meydan verilmemelidir.
Gıda sanayi, hammaddenin sürekliliği için çiftçiye, diğer üretim girdileri için tedarikçisine, ürünlerini distribütörlere, marketlere ulaştıran lojistik firmasına ve tabii ki çalışanına zamanında ödeme yapmalı, maliyete etki eden diğer kalemlerde de taahhütlerini yerine getirmelidir. Üstelik gıda lojistiğinin daha da pahalı hale geldiği bu dönemde, satış noktalarından, marketlerden ürün bedelleri tahsilatında aksama olmamalıdır" ifadeleri kullanıldı.
Çağrının devamında da şu ifadeler yer aldı:
"Gıda ve içecek ürünlerine yoğun talebin olduğu bu dönemde, marketlerin ürün bedellerini tedarikçilere ve gıda firmalarına ödemelerinde üzerinde anlaşılmış sürelere uyulması, bunun ötesinde gecikmelere meydan verilmemesi, zincirin sağlıklı işleyişi açısından çok önemlidir. Aksi halde ödemelerdeki aksaklıklar zincirleme olarak; hammadde teminindeki sıkıntıyla üretim hatlarının durması, depolama ve nakliyede kesintiler ile sonuçlanacaktır. Bu da market raflarının boş kalması, vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu gıdaları bulamaması demektir. Bu sebeple buradan, gıda tedarik zincirinin halkalarını oluşturan tüm sektör paydaşlarına bir çağrı yapıyoruz. Yaşanan bu dönemi fırsat bilerek, taahhütlerini erteleme ya da geciktirme gibi davranışlar için girmek, hiçbir kesime yakışmaz.
Zincirin herhangi bir halkasında ortaya çıkacak bir aksama, doğrudan vatandaşımıza yansır. Herkes sorumluluğunu bilerek davranmalı. Unutulmamalıdır ki, gıdaların üretimden tüketiciye sunulmasına kadar tüm aşamalarda görev alan her kesim, birbirinin tamamlayıcısıdır. Bu bilinçle hareket edilmesi, bu dönemde daha da önem kazanan sektörün sağlıklı işleyişi, gıda tedarikinin kesintisiz sürmesi bakımından şarttır".