Tesadüfen gördükleri bitkiden yılda 180 bin lira gelir elde ediyorlar! Firmalar anlaşma yapmak için sıraya girdiler

Van'da yaşanılan olayda, bir karı-koca şans eseri gördükleri bitkiyi kiraladıkları arazide yetiştirmeye başladı. Senede 3 kez hasadını yaptıkları bitkiyi satın almak için firmalardan teklifler gelmeye başladı.

05.08.2022-14:01 - (Son Güncelleme: 09.08.2023-17:06)

Edremit ilçesinde yaşayan ve bir çocukları olan ailenin, önceki yıl ziyarette bulundukları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YVÜ) aromatik ve tıbbi bitkiler bahçesinde ekinazya ile anlaştı. Tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında yer alan ve akademisyenlerden bitki için bilgi alan çift, yaşadıkları mahallenin kırsal kısmında ve kullanılmayan 5 dönüm araziye bu bitkiyi ekmeye karar verdiler. Üniversite aracılığıyla temin ettikleri fideleri arazide toprakla buluşturan çift, iki yıldır özenle baktıkları bitkinin ilk hasadı için gün sayıyor. Çift bu ay ilk hasadını gerçekleştirecek.

Yılda bir ton bekleniyor

Yılda üç kez hasadı yapılan ekinazyadan yaklaşık olarak bir ton ürün elde etmeyi bekleyen çift, aromatik ve tıbbi bitkiler arasında olan 'altın otu' nu da toprakla buluşturarak bahçeyi genişletme planlanıyor. Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalarda bulunan Erdal Doğan, daha önce ismini bile duymadığı tıbbi bitkinin artık üretimini yaptığı için oldukça mutlu olduğunu söyledi.

Yılda 180 bin TL!

Ekinazyayı ilaç firmalarına satacaklarını söyleyen Erdoğan, 'Piyasası iyi olan bir bitki. Geçen yıl ekimini yaptık, bu yıl da ilk hasadını yapacağız. Her hasatta 300-350 kilogram verim bekliyoruz. Çiçeği kurutulduktan sonra satılıyor. Kilogramı ortalama 180 liradan alıcı buluyor. Şimdiden birkaç firmadan teklif aldım. Bakımı kolay, az su istiyor. Buğday ekseydim bu kadar kazanç elde edemezdim. Bölgede ilk kez üretimini yapıyoruz. Batı illerinde ekinezya lavanta, kekik, melisa yetiştiriliyor da neden bölgemizde yetiştirilmesin.' Eşi ile el ele vererek çalıştıklarını anlatan Öznur Erdoğan ise "Eşime destek olmak için araştırmalar yaptım. İnternetten bitkinin bütün özelliklerini öğrendikten sonra üretimine karar verdik. Ekonomik kazancı yüksek olan bir bitki. El ele vererek bahçemizin bakımını yapıyoruz. Günün bir bölümünü bahçede geçiriyoruz. İlk hasada az bir süre kaldı, heyecanlıyız. Çevremizdekilerden çok olumlu mesajlar alıyoruz. Birçok insan bize özeniyor, onlara örnek olduk.' şeklinde açıklamalar yaptı. Van YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Murat Tunçtürk de ekonomik geliri yüksek olan ve bölge iklimine uyum sağlayacak bitki üretimlerinin de  yaygınlaştırılması için çiftçilere destek olacaklarını belirtti.

Vitamini bol

Aromatik ve tıbbi bitkiler bahçesinde çiftçilere eğitimler verdiklerini söyleyen Tunçtürk, 'Burada örnek bir bahçe kuruldu. Ülkemizde son zamanlarda tanınmaya başlayan bir bitki. Ekinezya A, B2, C ve E vitaminleri bakımından çok değerli bileşenler içeriyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bunun için birçok ilaçta kullanılıyor. Avrupa'da ekinezya kullanılan 200'e yakın ilaç var. Farklı ürünler var. Türkiye'de gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, romatizma, yanık, yaralanmalar ve vücuttaki iltihapların giderilmesinde kullanılıyor. Son yıllarda değeri yükselen ve ekim alanları genişleyen bir bitki. Burada uzun soluklu çalışmamızın meyvesini görmek bizi mutlu ediyor. Bölge çiftçilerine bu bitkinin yetiştirilmesini tavsiye diyoruz.' şeklinde açıklamalar yaptı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal