Temel İnsan Hakları

Temel insan hakları birey doğduğu andan itibaren verilen temel haklardır. Hatta anne karnında olan bir bebeğin bile yani cenin halinde iken hakları vardır. Bu hakları bilmek, bu haklardan faydalanmak bireyin sorumluluğudur.

24.03.2020-14:36 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:35) Temel İnsan Hakları

İletişim kurma hakkı, haberleşme hakkı, bilgi edinme hakkı, seyahat etme hakkı, mülkiyet hakkı, özel hayatın gizliliği hakkı, korunma hakkı, dokunulmazlık hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sağlık hakkı, beslenme hakkı, din ve vicdan hürriyeti hakkı, beslenme hakkı bunlardan bazılarıdır.

Bu hakların kötüye kullanımında, ihlal edilmesi söz konusunda gerekli merciler tarafından cezai yükümlülükleri bulunmakta, kanunda açıkça belirtilmektedir. Örneğin çalışma hakkı bireye belli bir yaştan sonra verilen temel haklardandır. Birey istediği yerde istediği şehirde çalışma hakkına sahiptir. Aynı şekilde diğer haklarda olduğu gibi bu hakta da bireyin çalışması engellenemez, durdurulamaz. Ancak devlet olağanüstü durumlarda vatandaşları korumak için bu hakları kısıtlayabilir. Bu durum tamamen devletin vatandaşları korumak için yaptığı bir yöntemdir.

Yaşama Hakkı

Bireyin doğduğu andan itibaren sahip olduğu haktır. Temel insan hakları arasında ilk sırada yer alır. Kadın erkek fark etmeksizin bütün vatandaşlar yaşama hakkına sahiptir. Kimsenin yaşam hakkı elinden alınamaz, tutsak edilemez.

Barınma Hakkı

Bireylerin korunabilecekleri yerleri seçmeleri, kendilerine göre yaşam alanı kurmaları da temek haklar arasındadır. Birey suçlu olmuş olsa bile devlet tarafından barınma yeri ayarlanıp bireyin cezai yükümlülüğü belirlenen yerde devam ettirilir.

Korunma Hakkı

Vatandaşlar, devlet tarafından korunmak zorundadır. Polis, jandarma vatandaşları her türlü kötülükten koruyarak, zarar verecek olan insanlardan uzaklaştırmak ile görevli insanlardır. Bazı özel hallerde birey zor duruma düşebilir, kolluk kuvvetlerinden yardım isteyebilir. Bu tip durumlarda birey devletten koruma talep edebilir.

YORUM YAZ..
Modal