Geçtiğimiz günlerde Antalya Tünektepe Teleferiği’nde yaşanan kaza sonucunda 1 kişi yaşamını yitirmiş ve 17 kişi yaralanmıştı. Havada saatlerce kalan onlarca kişinin kurtarılmasıyla beraber olay hakkında başlatılan soruşturma kapsamında eski ANET Genel Müdürü ve yeni Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz tutuklanmıştı.
Olayla ilgili açıklamada bulunan Kocagöz, "Yaklaşık 6,5 yıl teleferikle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili hiçbir bilgim bulunmamaktadır. Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi" dedi.
Kontrolleri düzgün yapılmamış
Uzmanlarca hazırlanan bilirkişi raporunda, bakım, onarım ve denetimde kusurlar olduğu belirtilerek, kazanın, deformasyona uğrayan cıvataların kopmasından kaynaklandığı vurgulandı. Ayrıca, bakım sözleşmesinde yer almasına rağmen bağlama elemanlarının kontrolünün yapılmadığına dikkat çekildi.
CHP lideri Özel’den açıklama
Sabah’ta yer alan habere göre; CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise tutuklama kararı sonrasında sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Karar hukuki değil siyasidir. Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmamalıdır. Bu kırmızı çizgimizdir. Bu hassasiyetle teleferik kazasındaki adli soruşturmayı yakından takip etmeyi sürdüreceğiz ama sırf partilimiz diye başkanımızı günah keçisi ilan edemezsiniz" ifadelerini kullandı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise "Yaşanan olayın acısı üzerimizdeyken Mesut Kocagöz Başkanımız hakkında alınan karar, tüm toplum adına üzüntü vericidir" ifadelerini kullandı.
İhmaller ifadelerde ortaya çıktı
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Sarısu-Tünektepe teleferik hattında yaşanan facia sonrasında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başlatılan soruşturma kapsamında, 5 kişinin tutuklanmasının ardında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu belirtildi. Faciaya ilişkin ayrıntılar, şüphelilerin ifadeleriyle gün yüzüne çıktı. Makine mühendisi Serdar Tezcan, Tünektepe Teleferiği için gerçekleştirdikleri 159 ayrı bakım işlemine rağmen, şirket yetkilisinin sadece 19 işlem yapılması gerektiği yönünde talimat verdiğini söyledi. Tezcan, bu kısıtlı bakımın kritik noktaları göz ardı ettiğini vurguladı.
Sarısu-Tünektepe Teleferik hattında yaşanan kabin hasarı ve yolcuların mahsur kalmasıyla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sürüyor. Olayın ardından tespit edilmesi ve sorumluların belirlenmesi için görevlendirilen bilirkişi heyeti, inceleme çalışmalarını tamamladı ve raporlarını Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.
14 kişi gözaltına alındı
Ön rapora göre, teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarındaki bağlantı elemanlarının yetersizliği, korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde bulunan makara sistemlerinin hasarlı olması, taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırılarak olayın gerçekleşmesine sebep oldu. Bu nedenle, teleferik hattını işleten ANET A.Ş. ve hattın bakımından sorumlu özel firma yetkilileri ve çalışanları dahil olmak üzere toplamda 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Gözaltına alınan 14 şüpheliden 5'i teleferik hattını işleten firma ve bakımından sorumlu firma yetkilileri ve çalışanlarından oluşurken, diğer 8 şüpheli hakkında adli kontrol kararı alındı. Bir kişi ise serbest bırakıldı.
Ölüm ve yaralanmaya neden olma suçlarından tutuklandı
Gözaltına alınan şüpheliler arasında, 28 Kasım 2023 tarihine kadar teleferik hattını işleten ANET A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan ve 31 Mart seçimlerinde Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz de bulunuyordu.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kocagöz, bilirkişi ön raporu ve diğer şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda teleferik faciasında sorumluluğu olduğu tespiti üzerine taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme suçundan tutuklandı.
Tutuklanan Kocagöz’den açıklama
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, teleferik kazasından önce yapılan bakım ve onarımlar hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını ileri sürdü.
Kocagöz, "Eğer bir sorumluluk varsa, bunun dışında dört kişi daha sorumlu olabilir" diyerek suçu diğer çalışanlara atfetti. Antalya 4. Sulh Ceza Hâkimliği, kazayla ilgili bakım ve onarım eksikliklerinin yanı sıra, bir şüphelinin ifadesinde teleferikte yıllık olarak yapılan ağır bakımların kaza öncesinde 15 gün içinde tamamlandığına dair beyanının ardından Kocagöz ve diğer 4 şüphelinin, delil yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı kurma şüphesiyle tutuklanmasına karar verdi.
Yapılması gereken 159 işlemden 19’u yapılmış
Şüpheli Serkan Yellice, teleferik faciasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Otomasyon görevlisi olarak çalıştığını belirten Yellice, Tünektepe Teleferiği'nin onarım sürecine dair 159 maddeden oluşan öneriyi sunduklarını ancak yerel seçimler nedeniyle sadece 19 maddenin gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Yellice, çalıştığı şirketin bakım ve onarım çalışmasını ANET A.Ş. Yönetim Kuruluna ilettiklerini ve seçimlerden sonra tamamlanması planlanan 140 maddenin bulunduğunu ifade etti.
Mega Tower Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tezcan, Tünektepe Teleferiği'nin ağır bakımı için hazırladıkları 159 kalemlik çalışmayı ANET A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Buğra Samsunlu'ya ilettiklerini ancak kendilerine geri dönüşte bakımın sadece 19 kalemden oluşması gerektiğine dair bir form geldiğini ifade etti. Tezcan, "Yaptığımız 19 kalemlik bakım içerisinde herhangi bir eksiklik bulunmamaktadır. Belki de bu 19 kalemlik işlemi gerçekleştirmeseydik, daha büyük bir kaza riskiyle karşı karşıya kalabilirdik. Bilirkişi raporunda, keşif fotoğrafında eksik somon olarak direk tabanının gösterildiğini belirtmektedir" dedi.