Tarhana, fermente yapısıyla bağırsakların güçlendirilerek sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda oldukça pratik bir tariftir.
Genellikle yaz aylarında kışa hazırlık için çoğu evde kışlık tarhana hazırlanır. Emek isteyen tarhana hazırlama sürecinin meyvelerini toplama vakti!
Tel şehriyeli tarhana çorbası çocukların ve büyüklerin severek tükettiği bir çorba.
Peki, tel şehriyeli tarhana çorbası nasıl yapılır? Tel şehriyeli tarhana çorbası tarifi nedir? Evde Tel şehriyeli tarhana çorbası nasıl pişirilir?
Tel Şehriyeli Tarhana Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Tel şehriyeli tarhana çorbası tarifi için gerekli malzemeler:
- 5 çorba kaşığı ufalanmış tarhana
- 4 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1 fincan tel şehriye
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
Tel Şehriyeli Tarhana Çorbası Tarifi Nasıldır?
- Tel şehriyeli tarhana çorbası tarifi için, ilk olarak, 5 çorba kaşığı ufalanmış tarhanayı bir kaseye koyarak çözünmesi için üstüne oda sıcaklığındaki suyu üzerini geçene kadar koyuyoruz. Karıştırıyoruz.
- 10 dakika kadar toz tarhananın suda çözünmesini beklemek yeterlidir.
Derin bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını aktararak kızdırmaya başlıyoruz. Yağ iyice kızdıktan sonra, 1 yemek kaşığı domates salçasını yağın üzerine ekleyerek kavurmaya başlıyoruz.
- Salçanın kavrulması 1-2 dakika alacaktır. Bu sürede sürekli karıştıralım.
- 1 fincan tel şehriyeyi de atarak çok kısa bir süre kavuruyoruz.
- 4 su bardağı suyu kaynamayacak şekilde ılıtıyoruz.
- Suyu soğuk da katabilirsiniz, yalnızca karıştırma süreniz uzar.
- Sıcak su tarhanaların topaklanmasına neden olacaktır. O nedenle sıcak su kullanmaktan kaçının, böylece pürüzsüz bir kıvam elde edersiniz.
- Tavuk suyu, tarhana çorbasının tadını ortaya çıkaracaktır. Elinizde tavuk suyu yoksa bulyonu bir su bardağı sıcak suyun içinde çözdürdükten sonra kaynamış tarhananın içine dökebilirsiniz.
- Ilık su ve tavuk suyu eklediğimiz tel şehriyeli tarhana çorbasını karıştırırken topaklanmaması için çözünmüş toz tarhanayı yavaş yavaş suya ekleyelim.
- Karıştırmayı hiç bırakmamak önemli yoksa çorba pürüzlenir.
- Tarhana karışımını da suya ekledikten sonra çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
Çorba kaynamaya başladıktan sonra tuzu eklemelisiniz.
- Tuzu ekledikten sonra 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kekiği de ekleyerek karıştırın.
- Çorbanın altını kısarak kapağı açık bir şekilde pişirin.
- Kapağını kapatmanız durumunda taşarak ocağı kirletecek ve çorbanın büyük bölümü boşa gidecektir.
- Kapağı açık şekilde tel şehriyeli tarhana çorbası kaynamaya devam etsin. 10-12 dakika sonra son defa karıştırarak altını kapatın.
Tel şehriyeli tarhana çorbası tarifi bu şekilde, pratiktir. Sunum yaparken tarhana çorbasının içine biraz peynir atabilirsiniz.