Yakın Gelecekte Bilinç Aktarmak Mümkün Olacak

Ölümsüzlük insanlığın var olduğu günden beri en büyük amaçlarının başında gelmiştir. Her ne kadar tıptaki gelişmelerle yaşam süresi önemli ölçüde artsa da, ölümsüzlük bunun çok uzağında yer alıyor. Fiziksel ölümsüzlük elde etmek uzak olabilir, ama bilincimizi aktararak var olmak nasıl olurdu?

14.02.2020-10:52 - (Son Güncelleme: 14.02.2020-10:57)

Nectome adında bir ABD girişimi kısa süre önce, devrim niteliğinde yeni bir mumyalama tekniği kullandı ve daha sonra bir bulut sistemi kullanarak beyin içindeki elektrik verilerini aktararak insanlığın dijital ölümsüzlüğe ulaşmasına yardımcı olabilecek bir proje geliştirdiklerini duyurdu.

En önemlisi sistemin çalışabilmesi için canlı bir beyin üzerinde çalışılması gerekiyor. Beyin kısa bir süre için bile ölmüşse, onarılamaz bir şekilde hasar görür ve prosedür başarılı olmaz.

Bu, aslında ABD’nin Kaliforniya gibi ötenaziye izin veren bazı eyaletlerinde yasal olarak mümkün görünüyor. Bir diğer büyük dezavantaj ise, Nectome'un korunmuş beyni buluta yüklemek veya yeniden yüklemek için bir yöntem geliştirmeye henüz yakın olmamasıdır.

Tüm belirsizlikler bir tarafa, bu belirsizlik insanların bu projeye yatırım yapmalarına engel olmadı. Şirket şu ana kadar 1 milyon dolardan fazla fon toplamayı başardı ve Beyin Koruma Vakfı tarafından iki ödülün yanı sıra MIT ile işbirliği yapmak için büyük bir hükümet hibesi de aldı.

Belirtmek gerekirse Nectome, aklımızı bir bilgisayara yüklemek için çalışan tek şirket değil. 2011'de Rus işadamı ve milyarder Dmitry Itskov, 2045 yılına kadar insanlığın ölümsüzlüğe ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan 2045 Girişimi'ni kurdu. “Önümüzdeki 30 yıl içinde hepimizin sonsuza kadar yaşayabileceğinden emin olacağım” diyen Itskov projesiyle ilgili “Planımın nihai amacı, birinin kişiliğini tamamen yeni bir bedene aktarmak”. ifadelerini kullanıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal