2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu kapsamdaki teknolojileri ve kuruluşları yerlileştimek konusunda yeni bir adım daha attı. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ön değerlendirme sürecinden başarıyla geçmiş 153 proje başvurusunun bulunduğunu ve projelerin toplam bütçesinin 5,3 milyar lira olduğunu kaydetti.
Bakan Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla, katma değeri yüksek ürünlerin yerlileşmesi için geçen yıl başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sanayi üretiminde ve ihracatta katma değerin artırılmasının temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Varank, bunun için hem ileri teknolojili ürünlere yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin hem de bu ürünlere ilişkin yatırımların artırılmasını hedeflediklerini belirtti.
Nihai Fizibilite İçin Son Tarih 19 Ocak
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın bu yönde atılan bir adım olduğunu anımsatan Varank, "Programla odak sektörlerde yüksek dış ticaret açığı verdiğimiz ürünlerin yerlileştirilmesini hedefliyoruz. Bu amaçla Ar-Ge ve yatırım desteklerini Tek Pencere Sistemi ve uçtan uca bir yaklaşımla yönetiyoruz." şeklinde konuştu.
Varank, program kapsamında ilk çağrıya makine sektöründe çıktıklarını ve ön başvuru sürecinin tamamlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın pilot çağrısına yoğun başvuru aldık. Ön değerlendirme sürecini geçen 153 proje başvurusu bulunuyor. Bu projelerin toplam bütçesi 5,3 milyar lira büyüklüğünde. Projelerin büyük kısmı Ar-Ge'ye dayalı nitelikli makine ve tezgah geliştirmeyi içeriyor.
Bu aşamada, yatırım başvurularının, programın temel kriterlerini sağlayıp sağlamadığını değerlendiriyoruz. Temel kriterleri sağlayan firmalar, detaylı fizibilitelerini hazırlamaya ve Ar-Ge süreci dahil nihai destek başvurularını yapmaya devam ediyor. Bu projelerin nihai fizibilitelerini sunmaları için son tarih 19 Ocak."
Yılın İlk Yarısında Yeni Çağrıya Çıkılacak
Bundan sonraki süreçte detaylı bir değerlendirmenin olacağını anlatan Varank, katma değeri yüksek projeleri tespit etmek için bağımsız danışmanlık raporu, TÜBİTAK teknik değerlendirmesi ve bakanlık incelemesi gibi adımları içeren bütüncül bir değerlendirme sürecinin olacağını bildirdi.
Bakan Varank, bu sürecin tamamlanması sonrası nisan sonunda sonuçları paylaşmayı planladıklarını kaydetti. Makine sektörüne yönelik çağrının bir pilot uygulama olduğunu hatırlatan Varank, "Yeni çağrılarımıza yılın ilk yarısından itibaren çıkmayı planlıyoruz.
Program kapsamında diğer odak sektörlerimiz olan kimya, ilaç, tıbbi cihaz, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik, raylı sistem araçları gibi alanlarda da çağrılara çıkarak programı genişleteceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.
Desteklenen alanlar; makine, bilgisayar, elektrikli teçhizat, eczacılık, elektronik, kimya, optik ve ulaşım araçları olarak belirlendi. Stratejik planın başarıyla ilerlemesiyle her yıl 30 milyar dolar Türkiye’nin kasasında kalacak. Projelere başvurmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulmuş hamle.gov.tr resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.