Milli Parklar Genel Müdürlüğü, paylaştığı fotokapan görüntüleriyle birçok insanın yüzünü güldürüyor. Kavga eden tilkiler, sakarlık yapan vaşaklar, kaşınan ayılar ve birlikte ava çıkan porsuk ile çakal, insanların gününü güzelleştiriyor.
NEDİR?
Fotokapan yaban hayatını incelemek ve kaydetmek amacı ile kullanılan görüntü sistemidir. Fotokapan ile yaban hayatındaki canlıların takip edilmesi, gelişiminin izlenmesi mümkündür.
Fotokapanlar genellikle dağlık, ormanlık ve sulak alanlarda kullanılır. Fotokapan sayesinde yabani yaşamdaki incelemelerde insan faktörünü aza indirmiştir. Fotokapandan elde edilen görüntüler ile takibi yapılan yaban hayvanının tüm özelliklerini net bir şekilde görüntüler.
Fotokapanın araştırmacılara yararları ise şu şekildedir;
- Kaydı elde edilen türlerin net olarak tanımlanabilmesini sağlar.
- Elde edilen veri ve kayıtlara ait tarih, konum ve saat gibi bilgilerin net olarak bilinmesini sağlar.
- Gözlem yolu zor olan alanlarda yaban hayatının izlenmesine olanak sağlar.
- Bir yanan hayvanı türünün birden çok alanda takip edilmesi
- Hedef türlerin çalışma bölgesindeki varlığının belgelenmesine olanak sağlar.
ÖZELLİKLERİ
Fotokapanlar, hareket ve ısıya duyarlı bir şekilde üretilmiştir. Hareket ve ısıyı algılayan fotokapan sistemi tetiklenerek yaban hayvanlarının fotoğrafını çeker.
Hareket sensörü veya kızılötesi sensörüyle donatılırlar. Uzaktan etkinleştirilen bir mekanizması bulunur. En büyük amacı yaban hayatın nasıl sürdüğünü belgelemektir. Diğer bir amacıysa, kaçak avcıları belgeleyip cezalandırmaktır. İnsan yapımı yapıların doğal hayattaki kontrolünü de sağlamaktadır. Kullanılma sebeplerinden bir tanesi de insan görünce ürken hayvanların ürkmeden en doğal haliyle insanlara sunulması ve incelenmesidir. Su geçirmez bir gövdeye sahiplerdir. Uzun süre doğada tek başına kalacakları için pilleri daha büyüktür. Aynı zamanda gürültüyü azaltan bir sisteme sahiptir. Ses kayıt özelliği de bazı kameralarda bulunmaktadır.
TÜRLERİ
İlk fotokapanlar, geleneksel film yöntemiyle ilerlemekteydi. Toplanan ve yıkanması gereken bu kameraların işlevselliği şüpheliydi. Yeni kameralar ise aldığı görüntüyü direkt olarak kameraya bilgisayara gönderebilmektedir. Eskiden sadece fotoğraf çeken kameralar yerine yeni kameralar artık siyah beyaz, UV ya da renkli görüntüler çekebilmektedir. Birçok kamera hala hareketi algılayarak fotoğraf çekmektedir.
GÖRÜNTÜLERİ
Türkiye'de fotokapan görüntüleri genellikle Milli Parklar Genel Müdürlüğü sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmaktadır. Ülkemizin birçok yerine yerleştirilen fotokapanlar sayesinde nesli tükendiği düşünülen hayvanlar tekrardan ortaya çıkar. Özellikle Anadolu Parsı, takılan fotokapanlar sayesinde bulunur.