‘Elektronik Güvenliğimiz Sınırlarımızın Güvenliği Kadar Önemlidir’

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) açılış töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Sınırlarımızın güvenliği ne kadar önemliyse elektronik sistemlerimizin ve buralarda saklanan verilerin önemliği de o derece önemlidir." İfadelerini kullandı.

10.02.2020-16:23 - (Son Güncelleme: 10.02.2020-17:46)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) açılış töreni'nde konuştu. Konuşmasında “Güvenlik boyutuna artık çok daha önem vermeliyiz. Aksi takdirde tüm kritik sistemlerimizi başkalarının eline teslim etmiş oluruz. Veri en az petrol kadar önemli hale gelmiştir. Veri güvenliği konusunda yerli ve milli çalışmalarımızı artırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla alakalı olarak şunları söyledi:

Siber saldırılar artık devletler düzeyine kadar çıkmıştır. Bugün siber saldırıların çok güçlü altyapı ve kadrolar ile yürütülmesine hedef odaklı ve çok daha yıkıcı hale gelmesine yol açıyor. Türkiye son dönemde siber saldırılara en çok hedef olan ülkelerden biri haline geliyor.

2016 yılında 9 bini bulmayan ülkemize yönelik siber saldırı sayısı geçtiğimiz sene 136 bini aşmıştır. Sınırlarımızın güvenliği ne kadar önemliyse elektronik sistemlerimizin ve buralarda saklanan verilerin önemliği de o derece önemlidir.

Güvenlik boyutuna artık çok daha önem vermeliyiz. Aksi takdirde tüm kritik sistemlerimizi başkalarının eline teslim etmiş oluruz. Veri en az petrol kadar önemli hale gelmiştir. Veri güvenliği konusunda yerli ve milli çalışmalarımızı artırıyoruz.

Kamu ve özel sektöre ait veri merkezlerine bir düzene sokmamız şart. Akıllı sistemlerle kullanılan sistemlerle yapılan saldırıları önlemenin yolu daha akıllı sistemleri geliştirmek ve kullanmaktır. 

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz, kesintisiz çalışacaktır. Burada yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz siber güvenlik sistemlerini kullanarak hem saldırıları engelliyor hem de tedbir alıyoruz.

Kurum ve kuruluşlarımızda siber olaylara müdahale ekipleri oluşturduk. Bu ekipleri yaygınlaştırıyor ve güçlendiriyoruz.

Bin 300 kurumumuzda 4 bin uzmanla siber güvenlik faaliyetleri yürütülüyor. Siber savunmada yapay zeka ve makine öğrenmesi teknikleri giderek önem kazanıyor.

Tüm bu çalışmalar sayesinde Türkiye global siber güvenlik endeksinde dünyada 20. sıraya Avrupa'da 11. sıraya yükseldi. Siber güvenlik alanında milli hassasiyetlere sahip nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi de ihmal etmiyoruz.

Ülkemizi siber güvenlikte dünya çapında bir marka haline dönüştüreceğiz.“

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..
Modal