Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı (BTK) tarafından 14 Ocak’ta alınan kararla doğal afet ve acil durumlarda kamu düzenini, milli güvenliği sağlayacak ve ulusal siber güvenlik tehditlerinde kullanıcıların bildirimler almasını sağlayacak “Ulusal Mobil Uyarı Sistemi”nin işletilmesine ilişkin detaylar belli olmaya başladı.
Taslakta yer alan bilgilere göre “Ulusal Mobil Uyarı Sistemi” 4 temel etkenden oluşuyor. Buna göre coğrafi olarak farklı konumlarda bulunan kullanıcıların Hücresel Yayın Sistemi (CBS), Mobil Alarm Sistemi (CMAS), Çağrı Öncesi Anonsu ve SMS yöntemlerinden en az birini kullanarak bildirim alması sağlanacak.
Bunun yanı sıra Mobil Alarm Sistemi (Commercial Mobile Alarm System – CMAS) afet gibi durumlarda yeterli teknik özellikleri karşılayan cihazlara sahip olan kullanıcıların bildirimler almasını sağlayan Çağrı Öncesi Anonsu, çağrı başlamadan önce arayan kişinin ses kaydını Hücresel Yayın Sistemi (Cell Broadcast System – CBS) ile aynı anda belirli bölgede bulunan bütün kullanıcılara metin mesajı olarak iletebilecek.
Mobil Alarm Sistemi ile yapılacak tüm bildirimler; hayati riskler ile ilgili uyarılar, devlet düzeyinde uyarılar ve kayıp/kaçırma duyuruları olarak üç farklı kategoride yapılabilecek. Ayrıca yaşı ve engelli kullanıcıların bildirim almasını kolaylaştırabilmek adına titreşim uyarısı, görsel uyarı ve sesli uyarı yöntemleri de kullanılabilecek. Gönderilen bildirimler en az 160 karakter en fazla 360 karakter uzunluğunda olabilecek.
Bunun yanı sıra işletmeciler de kendilerine gönderilen CMAS, CBS, SMS ve çağrı öncesi anonsu yöntemleriyle kendilerine gönderilmiş bildirimlerin ücretsiz ve eksiksiz olarak gönderilmesini sağlayacak altyapıyı yönetmelik yürürlüğe girdikten 3 ay içerisinde kurmak ve işletmekle sorumlu olacak. Çağrı anonslarının içerik süresi ise yetkili kullanıcı tarafından en fazla 15 saniye olacak.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.