Teknik öğretmen nedir, kime denir? Nasıl Teknik öğretmen olunur? Teknik öğretmen maaşları

'Teknik öğretmen nedir, ne iş yapar?' gibi pek soru bugünün merak edilen başlıkları arasında yer aldı. Peki, teknik öğretmen nedir, kime denir? Nasıl Teknik öğretmen olunur? İşte detaylar...

13.06.2022-10:44 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-10:44) Teknik öğretmen nedir, kime denir? Nasıl Teknik öğretmen olunur? Teknik öğretmen maaşları

Teknik öğretmen, isminden de anlaşılabileceği gibi teknik lise, okul ve fakülte mezunlarının olabileceği bir öğretmenlik unvanıdır. Bu unvan mimarlık ve mühendislik mezunları dışındaki tüm teknik çalışanların eğitim düzeylerine göre alınabilmektedir.

Teknik öğretmen nedir, kime denir?

Endüstri teknik eğitim, yükseköğretim, endüstri meslek lisesi, kız ve teknik kız liselerinden mezun olanların bu kurumlarda çalışmak için alış oldukları yükümlülük ve unvana teknik öğretmen adı verilmektedir. Ayrıca teknik öğretmenliğinde dereceleri bulunmaktadır. Teknik öğretmenlik dereceleri ise şu şekildedir:

- Endüstri meslek ve kız meslek liselerinden mezun olanlara teknisyen,

- Lise sonrası 2 yıl yüksek teknik eğitimi görenlere tekniker,

- Lise sonrası 3 yıl yüksek teknik eğitimi görenlere yüksek tekniker,

- Lise sonrası 4 yıl yüksek teknik eğitimi görenlereyse ise teknik öğretmen denilmektedir.

Teknik öğretmenler, erkek ve kız teknik liselerinde, teknik okul ve üniversitelerde alanlarına göre eğitim verecekleri kurumlarda öğretmenlik yapmaktadır.

Nasıl teknik öğretmen olunur?

Teknik öğretmen olmak için öncelikle YÖK tarafından belirlenen kural ve şartlarına uygunluk sağlanmalıdır. Örneğin, eğitim fakültesinden mezun olanlar teknik öğretmen olamamaktadır. YÖK tarafından alınan kararlara göre teknik öğretmen olmak için,

- Lise üstü olan eğitim kurumlarında 4 sene zamanlı yüksek teknik eğitim görmek

- Yüksek Teknik Öğretmen Okulu

- Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nun

- Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu

- Erkek Teknik Öğretmen Okulu

- Kız Teknik Öğretmen Okulu

- Mesleki Eğitim Fakültesi ve diğer teknik eğitim veren bölümlerden mezun olmak gerekir.

Teknik öğretmen ataması için belirli bölümlerden mezun olanlar KPSS'ye girerek taban puanlarını geçmesi durumunda gerçekleşmektedir. Atanma yapılacaksa bu normalde olduğu gibi YÖK tarafından gerekli olan şehirlere göre dağıtılacaktır.

ÖSYM şartlarını taşımayanların ise atamaları yapılmamaktadır. Bundan dolayı Yükseköğretim Kurulu şartlarına uyulmalı ve sınavlarda başarılı olunmalıdır.

Teknik öğretmen maaşları ne kadar?

Teknik öğretmen maaşları da diğer öğretmen branşları gibi derece ve kademelerine göre değişiklik göstermektedir.

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal