Tehlikeli madde güvenlik danışmanı nedir,nasıl olunur? Tehlikeli madde güvenlik danışmanı maaşları ne kadardır? Tehlikeli madde güvenlik danışmanından istenen şartlar

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı hakkında araştırma yapan kişiler akıllarına takılan soruların yanıtlarını almak istemektedirler. Tehlikeli madde güvenlik danışmanın ne olduğu, ne iş yaptığı gibi pek çok soru merak ediliyor. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

19.06.2022-12:56 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-12:56) Tehlikeli madde güvenlik danışmanı nedir,nasıl olunur? Tehlikeli madde güvenlik danışmanı maaşları ne kadardır? Tehlikeli madde güvenlik danışmanından istenen şartlar

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı son zamanlarda sık sık duyduğumuz bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Aldığım ağaçlarla dikkat çeken bu meslek birçok kişinin de dikkatini çekiyor. Bu mesleği yapan kişiler tehlikeli olan maddenin taşınması,gönderilmesi,paketlenip doldurulması gibi insan sağlığına zararlı olan işleri yapan insana ve çevreye zarar vermeden işlerini yürüten bir meslek dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alanda hizmetlerini yürüten ve çevreye yardımcı olmak için istihdam edilecek olan gerçek kişileri ifade eder. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı nerelerde çalışır?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanları, tehlikeli olan bir maddenin taşınması sürecinde görev alan ve bir yılda elli ton ve üstü miktarlarda işlemler yapılmasında, gönderilmesinde, paketlenmesinde, doldurulmasında ve boşaltılmasında görev yapan kişilerdir. Bu kişiler toplam araç kapasitesi elli ton ve üzerinde olan işletmelerde görev almaktadır.

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma şartları nelerdir?

Bu işte görev almak isteyen kişilerin belli başlı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

Bir üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.

Kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamanız gerekmektedir.

Yangın söndürmeye dair eğitim veren bir kurumdan eğitim almış olmanız gerekmektedir. Bu alanda yetkin bir belgemizin bulunması eğitimlere katıldığınızda dair noter onaylı bir belgenizin olması gerekir

Bununla birlikte kişilerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimi veren kurumlardan eğitim almış olması gerekmektedir. Yapılan sınavdan başarılı bir sonuç ile geçmesi ve bu iş için belgesini almış olması gerekmektedir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı nasıl olunur?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı kısa ismiyle TMGD olmak isteyen kişilerin eğitim veren kurumlara başvuru yapması gerekir. Ardından 49 saat süren eğitimi tamamlamış olması gerekmektedir. Bu alanda verilen kurslar her ilde bulunmaktadır. Bu kurslara katılan kişiler daha sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan sınava katılır. Bu sınavdan başarılı bir sonuçla ayrılan kişiler tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak işe başlayabilirler. 100 üzerinden yapılan sınavda en az 70 puan alınması gerekir. Sınavdan başarısız olan kişilerin en az 3 kez sınava girme hakkı vardır ilk sınavdan başarısız olan kişiler diğer iki sınava katılabilirler. Ayrıca bu alanda yapılan sınavda yanınızda kitap bulundurmak ve bu kitaba bakmak mümkündür.

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı sertifikası geçerlilik süresi nedir?

Tehlikeli güvenlik madde danışmanı olarak sınava katılan adaylar sınavda Başarılı olmaları durumunda belgelerini alabilmektedir. Belgelerini alan adayların belge geçerlilik süresi 5 yıldır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak çalışan kişiler en fazla 5 işletmede çalışabilme hakkına sahiptir. Bu nedenle bu alanda birçok eleman açığı da yer alır.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Nedir

Tehlikeli madde danışmanı (TMGD) ne kadar maaş alır?

Tehlikeli madde güvenlik çalışanlarının maaşları da en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu alanda çalışacak olan kişilerin çalıştığı kuruma göre maaşları da değişmektedir. Duruma örnek vermek gerekirse küçük bir benzin istasyonunda çalışacak olan kişi ortalama 800 ile bin lira arasında bir maaş almaktadır. Bu kişilerin 5 işletmeye kadar çalışabilme hakkı bulunmasından dolayı Aylık 4 bin lira ile 5 bin lira arasında bir maaşları olabilir. Ancak büyük işletmelerde çalışan kişilerin maaşları ise 10 bin liraya kadar çıkabilir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal