Tedavi Edilmezse Tümöre Dönüşüyor! Ödemi Vücuttan Böyle Atın

Hemen herkes el, ayak, bacak ve kollarında şişmeye neden olan ödemden şikâyet etmekte. Uzmanlar, ödemin vücuttan atılmadığı taktirde kötü huylu tümöre dönüşebileceği konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Peki, ödem neden oluşur? Vücuttan ödem nasıl atılır? Detaylar haberimizde…

27.07.2020-18:19 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-16:34) Tedavi Edilmezse Tümöre Dönüşüyor! Ödemi Vücuttan Böyle Atın

Dokularda fazla su birikmesi sonucu oluşan şişliklere ödem denilmektedir. Uzun süre oturmak ya da ayakta durmak, fazla tuzlu beslenmek ve özellikle kadınların regl dönemlerinden sık görülen ödem, kişinin kendisini sürekli rahatsız hissetmesine neden olarak yaşamını olumsuz etkiler. Ancak ödem, böbrek ve karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, bacaklarda toplardamarlarda yetmezlik ve tiroid bozuklukları gibi ciddi hastalıklarında belirtisi olabilir. Yine fil hastalığı olarak da bilinen lenfödem, değerlendirme ve tedavi açısından özellik gösteren önemli bir ödem sebebidir.

PROTEİN KONUSU ÖDEMDE YANLIŞ BİLİNİYOR

Ödem şikayeti olan kişilerin ideal kiloya sahip olmaları, düzenli egzersiz yapmaları, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri son derece önemlidir. Tuz ve karbonhidrat tüketiminin azaltılması ve bunu yerine yeşil yapraklı sebzeler, yüksek probiyotik içeriğe sahip olan yoğurt, kefir gibi besinler, protein kaynağı olan kırmızı veya beyaz et, yumurta, baklagiller tüketilmesi gerekir.

Toplumda bilinen aksine lenfödemde proteinden fakir beslenmek uygun bir tedavi yöntemi değildir. Bu hastalarda protein kısıtlaması ödemin artmasına bile neden olabilir. Yine günlük tuz tüketiminin tamamen kesilmemesi, 2 gram ile sınırlandırılması gerekir. Günlük su ihtiyacı da ortalama 2 litre civarı olup sıcak havalarda ihtiyaca göre artırılmalıdır. Çay ve kahve tüketimi ise günde 2 fincanı geçmemelidir.

LENFÖDEM NEDİR? NASIL OLUŞMAKTADIR?

Lenfödem, lenfatik dolaşım sisteminde görülen bozukluktan dolayı dokularda proteinden zengin sıvının birikmesi sonucu oluşan ciddi bir hastalıktır. Lenfatik sistem, vücudumuzu lenf damarları sayesinde ağ gibi sarmaktadır. Dokular arası sıvının, proteinin ve birçok maddenin dolaşıma tekrar kazandırılmasında ve vücudun savunma sisteminde görev alır. Lenfatik sistemdeki bozukluk doğuştan gelebileceği gibi enfeksiyon, travma, ilerlemiş varisler ve obezite gibi kazanılmış durumlarda da görülebilir. Yine meme, prostat ve over kanseri tanısı alan hastalarda lenf bezlerinin çıkarılması, kemoterapi ve radyoterapi alımıyla birlikte lenfödem riskinin arttığı görülmektedir.

TEDAVİ EDİLMEZSE RÜSK BÜYÜYOR

Lenfödemde erken tanı ve tedavi uygulaması tedavide başarı oranının yükselmesini sağlar. Tüm dünyada kabul görmüş olan altın standart tedavi; cilt bakımı, elle yapılan lenfatik drenaj masajı, çok tabakalı bandajlama ve özel egzersizlerden oluşan kombine boşaltıcı tedavidir. Hastalara uygulanan yoğun tedavi sonrası, elde edilen kazanımları korumak için lenfödem bası giysiler reçete edilir. Kilo kontrolü, riskli vücut bölgesini darbe, bası, enfeksiyon ve yaralanmalardan koruma ve düzenli egzersizin önemine yönelik eğitim de verilmektedir.

ÖDEMİN ZARARLARI NELERDİR?

Ödem, tedavi edilmezse hacmi gün geçtikçe artar ve birçok farklı sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Kozmetik sorunlar, hareket ve yürüme güçlüğü, ciltte kolay yaralanma, ülser gelişimi, enfeksiyon riski ve kan dolaşımının bozulması gibi sorunlar bu hastalıklardan birkaçıdır. Yine düşük ihtimal de olsa ilerlemiş lenfödem, lenfanjiosarkom denilen kötü huylu tümörün gelişimine de yol açabilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal