TCMB, Temmuz 2024 Politika Faizini Açıkladı: Faiz Yerinde Sabit Kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

24.07.2024-14:04 - (Son Güncelleme: 24.07.2024-14:04) TCMB, Temmuz 2024 Politika Faizini Açıkladı: Faiz Yerinde Sabit Kaldı

TCMB, faiz oranını değiştirmeyerek mevcut seviyede tuttu. Şubat ayında yüzde 45 olan politika faizi, Mart ayında 500 baz puan artırılarak yüzde 50’ye çıkarılmıştı. Bu artıştan sonra faiz oranı, Temmuz 2024 itibarıyla yatay seyir izlemeye devam etti.

Piyasaların Beklentisi

TCMB'nin faiz kararının, piyasaların beklentisi doğrultusunda olduğu belirtildi. Ekonomistlerin çoğu, Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit bırakacağını öngörmüştü.

Karar Metninde Dikkat Çeken Noktalar

TCMB'nin karar metninde, Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama gözlemlendiği ifade edildi. Temmuz ayında, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle aylık enflasyonun geçici olarak artabileceği belirtildi. Ancak, ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağı öngörüldü.

Yakın Dönem Göstergeleri ve İhtiyatlı Durum

Karar metninde, yurt içi talebin enflasyonist düzeyde olduğu ancak yavaşlamaya devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlendiği ve yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdüğü ifade edilerek, şu ifadeler kaydedildi:

"Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır."

"Muhtemel gelişmeler" farkı

Karar metninde bunun yanında likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği vurgulandı.

Geçen ayki metinde de benzer şekilde "Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir" denilmişti. Ancak bugünkü kararda 'muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak' ifadeleri eklendi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal