TCMB Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, video konferansla düzenlenen Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, mevcut para politikası duruşu ve kuvvetli politika koordinasyonu altında, enflasyonun aşamalı olarak hedeflere yakınsayacağının beklendiğini aktardı.

30.04.2020-10:54 - (Son Güncelleme: 30.04.2020-15:29) TCMB Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, video konferansla düzenlenen Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, mevcut para politikası duruşu ve kuvvetli politika koordinasyonu altında, enflasyonun aşamalı olarak hedeflere yakınsayacağının beklendiğini aktardı.

Bu çerçevede, enflasyonun bu senenin bitiminde % 7,4 olarak gerçekleşeceği, gelecek senenin bitiminde % 5,4'e geriledikten sonra orta vadede % 5 seviyesinde istikrar kazanacağının öngörüldüğünü belirten Uysal, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2020 sonunda yüzde 5,5 ile yüzde 9,3 aralığında (orta noktası yüzde 7,4), 2021 sonunda ise yüzde 3,1 ile yüzde 7,7 aralığında (orta noktası yüzde 5,4) gerçekleşeceği öngörülmektedir." diye konuştu.

Uysal, toplam talep şartlarıyla ilgili öngörüleri oluştururken, yakın dönemde belli sektörlerde üretimin durdurulması ve iş yerlerinin kapalı olması benzeri arz yönlü unsurların etkisini de göz önünde bulundurduklarını dile getirdi.

Bu doğrultuda, çıktı açığını bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren aşağı yönlü güncellediklerini belirten Uysal, şu ifadeleri kullandı:

"Böylelikle toplam talep koşullarının bir önceki rapor dönemine göre enflasyonu düşürücü etkisinin güçlendiği bir görünüm esas aldık. Enflasyonu etkileyen tüm unsurlar ışığında 2020 sonu enflasyon tahminini aşağı yönlü güncelledik. Tahmine aşağı ve yukarı yönde etki eden unsurların birbirini dengelemesiyle 2021 yıl sonu tahminimizi değiştirmedik. 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,2'den yüzde 7,4'e güncelledik. Bir önceki rapor dönemine göre çıktı açığında yapılan aşağı yönlü güncelleme enflasyon tahminini 1,2 puan, gıda enflasyonu varsayımındaki düşüş ise tahmini 0,3 puan aşağı çekiyor. Diğer taraftan, üretim ve satışlarda görülen düşüşe bağlı birim iş gücü maliyet artışlarının yıl sonu enflasyon tahminine etkisini 0,5 puan olarak hesapladık. Bir önceki rapor sonrasında Türk lirasında görülen değer kaybına karşın ham petrol fiyatlarındaki keskin düşüşe bağlı olarak Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarının yıl sonu enflasyon tahminine katkısının 0,2 puan ile sınırlı kalmasını bekliyoruz."

Uysal, 2021 sonu enflasyon tahminini de % 5,4 olarak muhafaza ettiklerini aktardı.

Küresel çalışmadaki toparlanmayla petrol ve ithalat fiyatlarında beklenen artışların bahsedilen tahmini 0,3 puan yükselttiğini belirten Uysal, "Diğer taraftan, çıktı açığının seviye olarak bir önceki rapor döneminin altında kalması 2021 sonu tahminini 0,3 puan düşürücü yönde etkiliyor." diye konuştu.


TCMB Başkanı Uysal, paylaştıkları öngörüleri; coronavirus salgınının küresel ve yurt içi piyasalardaki hareketlilikler ve iktisadi çalışmalar üzerindeki etkilerinin senenin ikinci yarısında aşamalı olarak zayıfladığı bir çerçevede sağladıklarını belirtti.

Bu kapsamda, küresel risk arzusunun zayıf ilerlemesi sebebiyle kısa vadede küresel finansal şartlardaki sıkılığın süreceğini varsaydıklarını belirten Uysal, "Salgına bağlı olumsuzlukların hafiflemesiyle genişletici küresel politika adımlarının risk iştahı ve ülke risk primlerine olumlu yansımalarının yılın ikinci yarısında belirginleşeceği bir çerçeve öngörüyoruz." diye konuştu.

Uysal, tahminler güncellenirken, parasal durumun enflasyondaki düşüşün devamlılığını ve orta süreli enflasyon hedefiyle uyumunu sağlayacak durumda oluşturulacağı bir görünümü temel aldıklarına vurgu yaptı.

Salgına bağlı negatif etkilerin geçici olacağını ve senenin ikinci yarısında, yurt içi talepte kıyasla daha güçlü ve erken olmak üzere, ekonomideki toparlanmanın başlayacağını beklediklerini aktaran Uysal, şu açıklamalarda bulundu:

"İktisadi faaliyetin toparlanma hızı ise normalleşme sürecinin yurt içindeki seyri kadar başta dış ticaret ortaklarımız olmak üzere küresel ekonomideki gidişata da bağlı olacaktır. Mevcut görünüm altında, salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmekte. Yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağını değerlendiriyoruz. Normalleşmeyle birlikte faaliyet üzerindeki arz yönlü etkilerin görece hızlı bir şekilde ortadan kalkacağını, yılın ikinci yarısından itibaren toplam talebin kademeli olarak toparlanacağını tahmin ediyoruz. Sağlık tedbirlerinin hafiflemesiyle talep koşullarının enflasyon üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geleceğini ve yıllık enflasyondaki düşüşün temmuz ayından itibaren hızlanacağını öngörüyoruz."

"(Swap) İlişkilerimizin güçlü olduğu merkez bankalarıyla bu görüşmeleri sürdürüyoruz. Somut neticeler ortaya çıktıkça paylaşacağız" ifadesini kullanan Uysal, rezervlerdeki hareketliliğin geçici olduğunu söyleyebileceğini aktardı.

Uysal, istihdam tarafında kısa çalışma ödeneği benzeri alınan önlemlerin işsizliğin oldukça hızlı seviyede artmasını önleyici katkılar yapacağını düşündüklerini belirtti.

YORUM YAZ..
Modal