TBMM’de yoğun hafta: Kripto varlık düzenlemesi gündeme gelecek

TBMM’de bayram sonrası mesai yoğun şekilde başlıyor. Genel Kurul’da kripto varlıklara yönelik kanun teklifinin görüşülmesi bekleniyor.

23.06.2024-13:12 - (Son Güncelleme: 23.06.2024-13:12) TBMM’de yoğun hafta: Kripto varlık düzenlemesi gündeme gelecek

"Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Genel Kurul'un 25 Haziran Salı günü başlayacak haftalık çalışmasında ele alınacak. Teklife göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete geçebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin almaları gerekecek.

Kripto para düzenlemesi geliyor

Teklifin getirdiği bir diğer önemli düzenleme ise izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması. İzin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüten kişilere üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Ayrıca, zimmet suçunu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve diğer mensupları da 8 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

TBMM’de yoğun hafta: Kripto varlık düzenlemesi gündeme gelecek

Bu düzenlemeyle birlikte, kripto varlık hizmet sağlayıcı platformların her yıl faiz gelirleri hariç olmak üzere tüm gelirlerinin yüzde biri Sermaye Piyasası Kurulu'na ve yüzde biri de TÜBİTAK bütçesine ödenecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, faaliyet izni almak için yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde başvuruda bulunacak veya üç ay içinde müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan tasfiye kararı alacaklarını beyan etmek zorunda olacaklar.

Ayrıca, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırmaları gerekecek.

Bunun yanı sıra, Meclis'te Dijital Mecralar Komisyonu, "dijital telif" konusuyla toplanacak ve Google yetkililerini dinleyecek. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ise Sağlık Bakanlığı yetkililerinden "hükümlü ve tutuklulara verilen sağlık hizmetleri" hakkında bilgi alacak.

Salı ve Çarşamba günleri görüşmeler yapılacak

Siyasi partilerin gruplarına sahip olduğu Salı ve Çarşamba günleri ise Meclis'te grup toplantıları gerçekleştirilecek.

Bu hafta Meclis'te önemli gündem maddeleriyle dolu bir çalışma dönemi başlıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kurban Bayramı sonrasında Meclis'teki grubunun toplantısına katılarak bir konuşma yapacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal