TBMM tezkereyi kabul etti: Mehmetçik 2 yıl daha Somali’de görev yapacak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2 yıl daha Somali’de görev yapmasını içeren Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

28.07.2024-12:01 - (Son Güncelleme: 28.07.2024-12:01) TBMM tezkereyi kabul etti: Mehmetçik 2 yıl daha Somali’de görev yapacak

Türk askeri, 2 yıl daha Somali’de görev yapacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Somali'de terörizm ve diğer tehditlere karşı güvenliğin sağlanması amacıyla 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tezkere kabul edildi

İHA’da yer alan habere göre; Tezkere, TSK unsurlarının Somali'nin terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık, her türlü kaçakçılık ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek vermek amacıyla görevlendirilmesini öngörüyor. Bu görevlendirme, Somali'nin deniz yetki alanları da dahil olmak üzere iki ülke tarafından ortak belirlenecek bölgelerde ve münhasıran tespit edilecek kurallarla gerçekleştirilecek.

Somali hükümeti yardım istemişti

Tezkerede, Somali hükümetinin yardım talebinde bulunduğu belirtilerek, bu işbirliği sayesinde Somali'nin ekonomik kaynaklarının güvence altına alınması ve Türkiye'nin dış ticareti ile deniz taşımacılığı açısından kilit önemdeki bölgede istikrara ve güvenliğe katkıda bulunulması hedefleniyor. Ayrıca, Somali ile dostluğun pekiştirilmesi ve uluslararası barış ve istikrarı tehdit eden Aden Körfezi, Arap Denizi ve çevresindeki terörizm, deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine karşı çabaların desteklenmesi amaçlanıyor.

TBMM tezkereyi kabul etti: Mehmetçik 2 yıl daha Somali’de görev yapacak

CHP ve DEM Parti hayır dedi

Tezkere, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve DEM Parti Grubu'nun hayır oylarına rağmen kabul edildi.

Tezkerede şu ifadelere yer verildi:

"Somali ile gerçekleştirilecek bu işbirliği sayesinde, Somali'nin ekonomik kaynaklarının güvence altına alınması ve dış ticaretimiz ile deniz taşımacılığımız açısından kilit önemdeki bölgede istikrara ve güvenliğe katkıda bulunulması ve Somali ile dostluğumuzun tahkim edilmesi, ayrıca uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye düşüren ve milli menfaatlerimizi de olumsuz yönde etkileyebilen Aden Körfezi, Arap Denizi ve mücavir bölgelerdeki terörizm, deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine karşı yürütülen çabalara ülkemizin desteğinin pekiştirilmesi sağlanacaktır."

Tezkere detayları

TSK'nın Somali'deki görevi, hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir edilmek üzere, BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklere uygun olarak gerçekleştirilecek. Gerektiğinde üçüncü ülkeler ve uluslararası örgütlerle iş birliği imkanları da kullanılacak.

Tezkerede belirtilen bu faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli düzenlemeler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılacak ve TSK unsurları 2 yıl süreyle Somali'de görev yapacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal