Kurban bayramında et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, eti yemek ve saklama koşulları hakkında uyarılarda bulundu.
taze et tüketimekten kaçının
etin en az 1 gün beklemesi, eğer taze yenecekse, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilip az oranda yenmesine dikkat edilmesi gerekiyor.
Uygun koşullarda saklamak şart
etler eğer uzun müddet saklanacaksa, kullanılacak oranda parçalara ayrılıp buzdolabı poşeti ya da yağlı kağıda sarılıp buzlukta 2 hafta, derin dondurucuda 3-4 ay saklanması gerekir.
Eti mutlaka sebzeyle yiyin
etleri pişirirken sebze ekleyerek pişirmek ya da yanında salata yemek sağlıklı beslenme bakımından şart.
Pişirme yöntemi önemli
haşlama, basınçlı tencerede ve fırında pişirme, en iyi pişirme yöntemleri içinde yer alıyor. mangalda et yapılacaksa etin yağsız olmasına, ateşten 25cm. uzakta ve dumansız şekilde pişirilmesine özen gösterilmesi ve yanında antioksidan içeriği güçlü sebzeler yenmesi gerekiyor.
Bu hastalıklar varsa et tüketimini kısıtlayın
özellikle kalp ve damar hastaları, gut, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının az tüketmesi gerekiyor.
Su içmeyi ihmal etmeyin
böbreklerin yükünü hafifletmek ve sıcak havalar sebebiyle artan sıvı ihtiyacını karşılamak adına günde en az 1,5-2 litre su içilmesine dikkat edilmesi şart.