Tarkan, film, kadın, ertem eğilmez, kartal tibet, mars'ın kılıcı, gümüş eyer adlı fotoğraflar galerimizde
Tarkan filmlerinin kadınlarının son halleri merak uyandırdı
70'li yıllarda tarkan filmleriyle ünlenmiş kadınların son halleri herkesi hayretler içerisinde bıraktı.
Yapımcılığını ertem eğilmez'in yaptığı tarkan film serisi, cesur sahneleri ile 70'li yıllara damga vurmayı başardı.
Üstsüzlüğün ve güzel kadınların değişmez öğe olarak yer aldığı filmlerde tarkan'ı kartal tibet canlandırdı. ünlü karikatürist sezgin burak tarafından kurgulanan hun savaşçısı tarkan, aynı isimli çizgi roman serisiyle tanındı.
İlk olarak "mars'ın kılıcı" adıyla yayınlanan tarkan serisi kısa sürede yaygınlaştı.
Dönemin en iyi yönetmenlerinden ertem eğilmez'in sahibi olduğu arzu film'in sinemaya aktardığı ünlü çizgi roman serisinden beş film yapıldı; tarkan, tarkan: gümüş eyer, tarkan: viking kanı, tarkan: altın madalyon ve tarkan: güçlü kahraman.
İşte tarkan'ın kadınları...
Kırmızı ve mor etekli arkadaşları pek tanıyamıyoruz ama masada oturan rahmetli ihsan yüce genç bile olsa pek bir dikkat çekiyor... tarihe geçen tarkan filmlerinden bir kare.
Hesabın yöneticisi bu filmlerle ilgili bazı ilginç anekdotlara da yer veriyor paylaşımlarında. anlattığına göre bu 5 tarkan filminin ispanya'daki gösterim hakları hiç türkçe bilmeyen bir yapımcıya ait.
Hesabın yöneticisi bunu da şu paylaşımıyla anlatmıştı: "40 yıl önce ispanyol bir film yapımcısı dünyanın dört bir yanından tarzan filmleri toplarken isim benzerliği sebebi ile firmamıza 5 tarkan filmi için de teklif geçiyor ve zor günler geçiren firma sevinç içinde bu 5 filmin ispanya haklarını bu tarzan filmleri koleksiyonerine satıyor…
Filmleri izleyen koleksiyoner filmlerin tarzan filmi olmadığını ancak bir tane tarkan filmi izledikten sonra anlıyor elbette ama iş işten geçmiş oluyor.
Firmamız daha sonra diğer 4 tarkan filmini izlemeyi isteyip istemediğini soruyor koleksiyonere ama gelen yanıt elbette hepsinde de komik, teşekkür ediyor koleksiyoner ve maalesef filmden hiç bir şey anlamadığını diğer 4 filmi izlemek istemediğini ama ödediği 5 filmlik ücretin de helali hoş olmasını diliyor…
Kısacası 5 tarkan filminin de ispanya gösterim hakları yaşıyorsa şayet halen filmleri izlememiş olan o beyefendi de duruyor.
Tarkan filmlerinden bir kare daha. ilk anda insanı gülümsetiyor ama özellikle o dönemi bilenler için göz yaşartan bir kare bu. bu sahnede kırmızı elbisesi içinde görülen seher şeniz, yeşilçam'ın bir dönemine damga vuran yıldızlardan biri. ama hayata 44 yaşındayken kendi isteğiyle veda etti. "nihayet bu kötü dünyadan gidiyorum...peruklarımı yakıp küllerini savurun" diyordu şeniz veda mektubunda.
Kartal tibet kimdir?
Kartal tibet, 1938 ankara doğumlu yönetmen, oyuncu, senarist. yeşilçam'a çok büyük katkıları bulunan tibeıda bulunmuştur. oynadığı ve yönettiği tüm filmler türk sineması'nın klasikleri arasına kazınmıştır.kartal tibet, 27 mart 1939 de öğretmen olan anne ve babasının ilk çocuğu olarak dünyaya gelir. daha ilk okuldayken ilgi çeker, radyo çocuk kulübü'nde ayşe abla piyeslerinde başrolü konuşmaya başlar. aynı şiirle, sırayla ilkokullar arası, ortaokullar arası, liseler arası, üniversiteler arası şiir yarışmalarının ankara birincisi olan kartal tibet, beden eğitimi öğretmenliğinden sonra hukuk fakültesi'ni de bitirip avukat olan babası tarafından hukuk'a, tiyatrodaki hocaları tarafından da beğeniliyordu.
Ama o ikisini de istemez; çünkü babası avukat olduktan sonra annesinden ayrılmış, avukatlık ona aile parçalayan bir meslek gibi görünmüştür. tiyatroya gelince, o parıltılı dünyadan aklında daha çok sahne arkasındaki beklemeler, provalar, kavgalar, yani eziyet kısmı kalmıştır. hem o sıralar dayısı itü'de mimarlık okumaktadır ve o dayısıyla arkadaşlarına hayrandır. yani mimar olmak ister. bu arada ankara'nın yıldız basketbolcularından da biridir. ama annesiyle babasının yeniden evlenişi, gelen yeni kardeşler yüzünden biraz bocalar ve konservatuvara girer.
Ankara üniversitesi devlet konservatuvarı tiyatro bölümü'nden mezun oldu. 1961 yılında ankara'nın ilk özel tiyatrosu meydan sahnesi'nin kurucularındandır. burada dört piyes yönetir, 16'sında oynar.
O sıralar askere giden göksel arsoy'un yerine bir jön arandığı için film teklifleri gelmektedir ama o ''göksel arsoy ne alıyorsa onu alırım'' dediği için olmaz bir türlü. yine de suat yalaz'ın karaoğlan teklifi ve ''siz hangi ücreti uygun görürseniz'' cevabı nedeniyle yeşilçam'a adımını atar. tabii önce at binme, dövüş gibi dersler alır.
Karaoğlan'dan sonra sezgin burak'ın çizgi kahramanı tarkan'ın sinema versiyonlarında, sarmaşık gülleri'nden boş çerçeve'ye bir dolu melodramda, zambaklar açarken, çalıkuşu gibi pek çok edebiyat uyarlamasında, salon komedilerinde, tarihi filmlerde rol aldığı oyunculuk kariyeri sadece on yıl sürer.
İlk kez 1977'de tosun paşa filmiyle yönetmenliğe adım atar. 20'den fazlasında kemal sunal'ın rol aldığı çoğu iyi gişe yapan 56 film yönetir. tabii sonra televizyon dönemi başladığı için, 12 dizinin, 200'den fazla bölümünü çeker. mesela, süper baba, borsa, bizim aile, ah bir zengin olsam. evlilikleri : 1963 yılında gündüz sencer hanım ile evlendi "kanat"adında bir oğlu (d. 11 mart 1964) ve "kumru" (d. 23 nisan 1973) adında bir kızı var.