Prof. Dr. Mustafa Tan, tarımda yanlış ilaçlama yapmanın doğadaki arılar ve yararlı böceklerin ölmesine sebep olduğunu, bu sebeple ucuz ve tavsiye edilmeyen ilaç kullanımından geri durulması gerektiğini belirtti.
Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ile Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan, açıklamasında, ilkbaharın gelmesiyle ve havaların ısınmasıyla beraber tarımsal çalışmalarda hareketliliğin arttığını ifade etti.
Meyve bahçelerinin bakımı, buğday tarlalarının gübrelenmesi, ayçiçeği, mısır ile çeltikte ekim hazırlıkları benzeri faaliyetlerin yoğun şekilde sürdüğüne dikkat çeken Tan, bu dönemde yapılan bilinçsiz ilaçlamanın, çevre ile insan sağlığını olumsuz etkilediği gibi toplu arı ölümlerine sebep olduğuna da işaret etti.
Tan, Türkiye'de neredeyse 8 milyon kovandan 100 bin tonun üzerinde bal sağlandığını belirtti. Sektörün, ülke ekonomisine ve istihdama katkısının oldukça büyük olduğunu ifade eden Tan, "Ancak bal üretimi arıların görünen faydasıdır. Bunun dışında arılar, bal üretirken doğadaki yabancı tozlaşan bitkilerin döllenmesini gerçekleştirirler." şeklinde konuştu.
İnsanların tarımını yaptığı, ekonomik ehemmiyeti olan 200 kadar bitkinin tozlaşmasının, meyve bağlamasının ve tohum tutmasının arı etkinliklerine bağlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tan, "Arılar olmadan ayçiçeği, kanola, kavun, karpuz, biber, domates ve birçok meyve ağacı ürün veremez. Doğal florada bulunan yonca, korunga, üçgül ve geven gibi türler tohum oluşturup çoğalamaz. Kısacası doğanın sürekliliği arılar ve benzeri tozlayıcı böceklerin faaliyetlerine bağlıdır." şeklinde konuştu.
Albert Einstein'ın "Arılar ölürse insanlar da ölür" lafını anımsatan Mustafa Tan, insan yaşamında da ve üretimde arıların oldukça mühim bir yeri olduğuna dikkat çekti.
Tan, tarımsal sistemde ilaç kullanımının üretim için gerekli olduğunu fakat her ilacın çevreye az ya da çok zararı olduğunu ifade ederek şu açıklamada bulundu:
"Zararlı etmenleri kontrol etmek için atılan kimyasallar, faydalı böceklere de zarar verir. Bu nedenle doğru ilacın doğru zamanda ve uygun dozlarda kullanılmasına dikkat edilmelidir. Tarımda yanlış ilaçlama doğadaki arıların ve faydalı böceklerin ölmesine neden olur. Ucuz ve önerilmeyen ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Üreticilerimizin ilaç kullanımında mutlaka uzman kişilere danışması ve tarım teşkilatlarının yapmış olduğu uyarıları dikkate alması gerekir."
Örneğin bugünlerde yapılacak buğdayda süne ilaçlaması için Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerinin tüm köylere gerekli uyarmayı gönderdiğini ifade eden Prof. Dr. Tan, "Bu uyarılar gözardı edilmemelidir. Arı ve benzeri böceklere zarar vermemek için, çevreye zararı en az olan ilaçların kullanılması, ilaçlamanın arıların aktif olmadığı sabah veya akşam saatlerinde yapılması ve çevredeki arıcıların bilgilendirilmesi önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.