Tarıma planlı destek uygulanacak: Yeni model hayata geçti

Tarım alanında ürün bazı destek modeli hayata geçirildi. 3 yıl uygulanacak yeni modelle beraber tarımda planlı üretim yapılması öngörülüyor. Öte yandan ortaya atılan ‘’mazot ve gübre desteği kalktı’’ iddiaları da yalanlandı.

30.08.2024-10:23 - (Son Güncelleme: 30.08.2024-10:23) Tarıma planlı destek uygulanacak: Yeni model hayata geçti

Tarımda uzun süredir üzerinde çalışılan yeni destekleme modeli, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Bu yeni model, tarımda planlı üretimi teşvik etmeyi ve öngörülebilirliği artırmayı hedefliyor. İlk defa bitkisel üretim desteklerinin 3 yıllık olarak açıklandığı bu model, çiftçilerin üretim süreçlerini daha iyi planlamalarına olanak tanıyacak.

Planlama Kapsamına Alınan Ürünler Hangileri?

Akşam’da yer alan habere göre; Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünler arasında arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri bulunuyor. Bu ürünler, planlama kapsamına alınarak desteklenecek ve üretimleri teşvik edilecek.

Tarıma planlı destek uygulanacak: Yeni model hayata geçti

Destek Katsayıları ve Tutarları Belirlendi

Yeni destekleme modelinde, 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Ancak bu değer, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilecek. Sertifikalı tohum kullanımı, yeraltı suyu kısıtı, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları gibi unsurlar, destekleme tutarının belirlenmesinde dikkate alınacak. Ayrıca ürünlerin lisanslı depolarda muhafazası da destek miktarlarını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Mazot ve Gübre Desteği Sürecek

Yeni modelde mazot ve gübre desteği açıkça belirtilmemekle birlikte, bu desteklerin teknik olarak devam ettiği ve 'temel destek' olarak revize edildiği açıklandı. Bu, çiftçilerin mazot ve gübre desteğinden yararlanmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları

Çiftçilerin 2025 üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları, 1 Eylül'de başlayacak. ÇKS'ye başvuru için son tarih 31 Aralık olarak belirlendi. Bu tarihten sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi, üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Ayrıca çiftçiler, şubat ayı içinde ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerini 15 Mart - 15 Nisan tarihleri arasında güncelleyebilecek.

Bu yeni destekleme modeli, tarım sektöründe planlı üretimi teşvik ederek, çiftçilerin daha verimli ve sürdürülebilir bir üretim süreci oluşturmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal