Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi olmadığını vurgulayarak, "Ben bunu söylemekten imtina etmeyeceğim, hep söyleyeceğim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut. Şu anda bizim içinde bulunduğumuz bu tesis, tam bir entegre tesis. Hem kuzu yetiştiriliyor, hem bu kuzuların etleri işleniyor, hem de bunların gübresiyle kendi tarlasını ve arazisini döllüyor. Buradan çıkan ürünlerle ülkemizin dört bir tarafına hizmet veriyor." şeklinde konuştu. Kırşehir'deki MALYA Tarım İşletmesi'nin Türkiye'nin en büyük tarım işletmelerinden biri olduğunu belirten Bakan Yumaklı, tesisin entegre bir yapıya sahip olmasının önemini vurguladı. Bu tür entegre tesislerin ülkedeki tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından büyük katkılar sağladığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, bu teşviklerle birlikte hayvancılık sektöründe nitelikli, modern, entegre tesislerin kurulmasını hedeflediklerini ve sektörün rekabetçiliğini artırmayı amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, bu adımların hayvancılıkta verimliliği, kaliteyi ve üretici gelirlerini artıracağını ifade ederek şunları söyledi:
"Ne demiştik orada biz, büyükbaş hayvancılıkla alakalı verimi arttıracağız. Küçükbaş hayvancılıkta da hem verimi hem kaliteyi arttıracağız. Özellikle hayvan hastalıklarıyla alakalı çok ciddi mücadele planımız ve programımız var. Burada küçükbaş hayvanlar için yapılacak olan hem çiçek aşısı hem de koyun, oğlak vebası ile alakalı aşıları bakanlık olarak bizler karşılayacağız. Yine aile işletmelerimizi destekleyeceğiz. Onlara ilk defa verilecek birçok destek programı belirledik. Çok kısa bir süre içerisinde de detaylarını arkadaşlarımız açıklayacaklar. Özellikle gençlerimizin ve kadın girişimcilerimizin tarımsal üretimin içerisinde hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim yönüyle olmalarını istiyoruz. Onlara da yine bu üretimi yapmaları ve Türkiye'nin üretimine katkıda bulunmaları sebebiyle desteklerimiz olacak. Bir konu daha söylemiştik. O da Türkiye'nin hem büyükbaş hayvancılık hem de küçükbaş hayvancılıkta damızlık ihtiyacını Et ve Süt Kurumu ile TİGEM işbirliğiyle çok daha üst kademeye taşımak ve üreticilerimizin, besicilerimizin o damızlık ihtiyacını, üstün nitelikli damızlık ihtiyacını karşılayacak bir yapıya kavuşturmak. Bunlar zaten yapılıyor idi. Ancak biz bunu bir üst seviyeye taşıyarak, üreticilerimizin ellerindeki halihazırda yapmış oldukları hem besi açısından hem de süt açısından büyükbaş ve küçükbaş hayvanların daha iyileriyle değiştirilerek, onların sürülerinin kabiliyetini, kapasitesini ve verimliliğini arttırmak istiyoruz."
Bakan Yumaklı, MALYA Tarım İşletmesi'nde yapılan kuzu katımı programına katıldıklarını ve bu vesileyle işletmeyi ziyaret ettiklerini ifade etti. Yumaklı, bu işletmenin Türkiye'nin en büyük tarım işletmelerinden biri olduğunu belirtti. 219 bin dönümlük bir alana sahip olan işletmede 12 bin kadar Akkaraman ve Malya cinsi koyun yetiştirildiğini söyledi.
Bakan, Türkiye'nin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi olmadığını vurgulayarak, bu konuda sürekli çalıştıklarını ve gerekli üretimin mevcut olduğunu ifade etti. Yumaklı, MALYA Tarım İşletmesi'nin entegre yapısının önemine değinerek, bu tesisin kuzu yetiştiriciliği, et işleme ve gübreleme gibi pek çok faaliyeti bir arada gerçekleştirdiğini belirtti.
Geçen yıl yüzde 46 olan ikiz kuzulama oranının bu yıl yüzde 51'e çıktığını söyleyen Bakan Yumaklı, verimliliği artırmak için çeşitli uygulamaları hayata geçirdiklerini belirtti. Ayrıca, işletmedeki kuzuların üreticilere ve çiftliklere giderek ülke genelinde hayvancılık sektörüne katkıda bulunacaklarını ifade etti.
Son dönemde et fiyatları üzerinden devam eden tartışmalara değinen Bakan Yumaklı, tarım ve hayvancılık sektöründe çeşitli düzenlemeler ve desteklerle üreticilere destek verdiklerini belirtti. Et fiyatlarındaki dalgalanmaların birçok etkenden kaynaklandığını ifade eden Yumaklı, üretici ile tüketici arasındaki dengeyi sağlamak adına çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Bakan Yumaklı, MALYA Tarım İşletmesi'nde yapılan kuzu katımı programı ve işletmenin entegre yapısıyla ilgili bilgi vererek, sektörde verimliliği artırmak, kaliteli üretimi teşvik etmek ve gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli adımlar attıklarını ifade etti. Bu kapsamda MALYA Tarım İşletmesi gibi büyük işletmelerin önemine vurgu yaparak, et üretiminde ve hayvancılık sektöründe daha fazla katma değer yaratmayı hedeflediklerini söyleyerek şu açıklamada bulundu:
"Bizim ülkemizin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyeceğim, hep söyleyeceğim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut. Peki bu tartışma neden çıkıyor, bu tartışmayı, Rekabet Kurulu bugün açıkladı, sektör paydaşları açıkladı. Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır. Ramazan öncesi fırsatçılığıdır. Açıkçası bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz, Ticaret Bakanlığımızla birlikte bu fırsatçılara göz açtırmayacağız. Şöyle bir algı var, sanki Türkiye'de tüketilen etin hepsi yurt dışından geliyor, değil. Yani bizim hayvan sayılarımıza baktığımız zaman şu anda piyasa regülasyonu için yapılan ithalatın çok küçük bir oran olduğunu görürüz. Maalesef bu biraz da 'kuşa bak' diye bakışların yönünü o tarafa çevirip, fırsatçıların bu taraftan hakikaten tüketicilerin, bu ülke halkının cebinden tabiri caizse hiç hak etmedikleri bir geliri elde etmeleri anlamına gelir. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Biz üreteceğiz, daha fazla üreteceğiz. Bugün bu içinde bulunduğumuz işletme gibi işletmeler bizim üreticilerimizin sürülerinin ya da bizim üreticilerimizin üretim yaptıkları alanların verimli üretim kapasitesini artırmaya devam edecek. Buna da birebir sizler de şahit oldunuz. Ben şimdiden bütün besicilerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Gerçekten bu üstün nitelikte hem büyükbaşta hem küçükbaşta ırkların, bizim hayvansal üretim kapasitemizi çok daha yukarılara taşıyacağını tekraren ifade etmek istiyorum."
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılık sektöründe gerçekleştirilen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, hayvancılık yol haritasının açıklanmasının ardından sektörden olumlu dönüşler aldıklarını ifade etti. Gıda arz güvenliği açısından herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Bakan Yumaklı, üretimlerine devam edeceklerini, hem vatandaşların hem de turistlerin ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirtti. 2023 yılında 31 milyar dolar olan ihracat rakamlarını daha da artırarak 35 milyar dolarlara, 40 milyar dolarlara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yumaklı, açıklamasının ardından tedavisi tamamlanan bir puhuyu doğaya saldı.