Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye'nin Üretim Haritasını Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin gıda konusundaki hedeflerini açıkladı.

30.11.2021-12:27 - (Son Güncelleme: 30.11.2021-15:37) Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye'nin Üretim Haritasını Açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin sürdürülebilir gıda sistemi için yol haritasını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli  küresel pandemi ile birlikte artan gıda güvensizliğinin gıda sistemlerini olumsuz etkilediğini ancak Türkiye'nin bu durumdan diğer ülkelere göre daha az etkilendiğini açıkladı.

HER YIL 1,3 MİLYAR TON GIDA ÇÖP OLUYOR

Yaptığı açıklamaların devamında her sene 1,3 milyar ton gıda ürününün israf olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konu ile ilgili yaptığı açıklamalara şu şekilde devam etti;  "Zirve kapsamında ülkenin gıda sistemlerini iyileştirmek ve daha sürdürülebilir hale getirmek için üretici örgütlerimizin güçlendirilmesi ve üretimde verimliliğin arttırılması, üreticilerimizin gelir düzeylerinin yükseltilmesi gibi birçok konuda gelişmeye açık alanları tespit ettik. 2030 yılına kadar sürdürülebilir bir şekilde gıda sistemlerimizin iyileştirilmesi için öncelikli olarak, çevre ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı, sürdürülebilir tüketime geçiş, gıda kaybı ve israfının önlenmesi, halk sağlığı ve gıda güvenilirliğinin geliştirilerek sağlanması, özellikle kırsal alanlarda yoksulluğun azaltılması, gıda krizlerine karşı gıda sistemlerimizin dayanıklılığının artırılması konularına odaklanacağız."

BAKAN PAKDEMİRLİ TÜRKİYE'NİN HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Gıda sistemlerinin iyileştirilmesi üzerine yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin hedeflerinden bahseden Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamalara şu sözlerle devam etti; "Güvenilir ve besleyici gıdaya özellikle hassas grupların adil erişiminin geliştirilmesi, yenilikçi yöntemlerle denetim ve kontrolleri güçlendirerek halk sağlığı ve gıda güvenilirliğinin geliştirilmesi, tarım ve gıda sektöründe tedarik ve değer zincirinin sürdürülebilirliğinin teşvik edilmesi ve gıda kaybı ve israfının azaltılması, tüketicilerde bilinçliliğin artırılması ve sürdürülebilir tüketimin teşvik edilmesi, iklim değişikliğine uyumlu üretim modellerinin iyileştirilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılması, tarım ve gıda sektöründe dezavantajlı gruplar için daha kapsayıcı politika ve tedbirler geliştirilmesi, kırsal hayatın canlandırılması, iklim değişikliği, doğal afetler ve beklenmeyen krizlere karşı gıda sistemlerinin dayanıklılığının artırılması. Türkiye'nin yol haritasında öncelikli 10 hedefe ulaşabilmek için ortaya koyulan eylemler arasında, besin değeri yüksek, yeterli ve güvenilir gıdaya herkesin makul fiyatlarla erişimi, iklim değişikliği ve doğal afetler kaynaklı acil durumlara ve gelecekteki krizlere karşı gıda güvenliğin sağlanması gibi konuların yer aldığına dikkati çeken Pakdemirli, "Gıda sistemlerinin dönüştürülmesinin, hem ulusal hem de küresel ölçekte iletişim ve iş birliklerinin geliştirilmesi ile başarılabileceğine inanıyoruz."

YORUM YAZ..
Modal