Tarihi imza atıldı: Üç ülke konfederasyon oldu

Afrika ülkeleri Nijer, Mali ve Burkina Faso, konfederasyon olma kararını içeren anlaşmayı imzaladı.

07.07.2024-10:44 - (Son Güncelleme: 07.07.2024-10:44) Tarihi imza atıldı: Üç ülke konfederasyon oldu

Afrika’da tarihi bir anlaşma imzalandı. Nijer, Mali ve Burkina Faso, birlikte Sahel Devletleri Konfederasyonu'nu kurma yolunda önemli bir adım attı. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrılarak Sahel Devletleri İttifakı'nı (AES) kuran üç ülke, Niamey'de düzenlenen ilk zirvelerinde bir araya geldi.

Üç ülke konfederasyon oldu

Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahmane Tchiani ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore, Niamey'deki zirvede, Sahel Devletleri Konfederasyonunu kurmayı öngören ortak bir bildiri imzaladılar. Mali Cumhurbaşkanı Goita, AES'nin ilk dönem başkanı olarak seçildi ve bu yeni oluşumun bağımsızlıklarını güçlendireceğini vurguladılar. 

ECOWAS'a dönüşün mümkün olmadığını da belirten liderler, AES'in Nijer, Mali ve Burkina Faso halklarının refahı için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ettiler.

Tarihi imza atıldı: Üç ülke konfederasyon oldu

Bölgesel güvenlik ve ekonomik kalkınmayı destekleyecek

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Traore, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Sahel Devletleri Konfederasyonu'nun bu ülkeler arasında güvenlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini pekiştireceğini söyledi. Toplam nüfusu 72 milyonu bulan bu ülkelerin, AES çatısı altında bir araya gelerek bölgesel güvenliği artırması ve ekonomik kalkınmayı desteklemesi bekleniyor.

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te Sahel Devletleri İttifakı'nı kurmuş ve ECOWAS'tan çekileceklerini duyurmuşlardı. Bu adım, bölgesel işbirliğini ve kendi aralarındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan bir stratejik hamle olarak değerlendiriliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal