Tarihi Geçmiş Meyve Suyu Zehirler Mi?

Ülkemizdeki acil servislere günde en az bir kere gıda zehirlenmesi vakası geldiğini öngörebiliriz. Peki, gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir, belirtileri nedir?

16.05.2018-17:10 - (Son Güncelleme: 02.09.2021-14:00) Tarihi Geçmiş Meyve Suyu Zehirler Mi?

Tarihi geçmiş meyve suyu tüketildiği takdirde diğer gıda zehirlenmesi rahatsızlıklarında yaşanabilecek durumlar yaşanabilir. Tarihi geçmiş meyve suyu tüketen kişide çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Bu sağlık sorunları gıda zehirlemesi başlığı altında toplanmaktadır.

GIDA ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Herhangi bir gıdadan kaynaklanan rahatsızlıkların bütünü sıklıkla gıda zehirlenmesi olarak isimlendirilir; bayatlamış, bozulmuş, kirli ortamlar içerisinde üretilmiş ya da içindeki bir madde artık bakteri üretmeye başlamış olan yiyeceklerin tüketimi neticesinde ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesi aynı zamanda; bir yiyeceğin aşırı ve sürekli tüketiminden de kaynaklanabilmektedir. Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri mide bulantısı, kusma ve ishal sayılabilir.

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtilerin ortaya çıkması için gereken süre de enfeksiyonun kaynağına bağlıdır ve belirtilerin ortaya çıkması 1 saatten 28 güne kadar değişebilir. Yaygın gıda zehirlenmesi vakaları tipik olarak aşağıdaki semptomlardan en az üçünü içerir:

İshal

Kusma

Mide Bulantısı

Baş Ağrısı

Ateş Yükselmesi

İştah Azalması

Mide Krampları

Soğuk Soğuk Terlemeler

Hayati tehlikeleri bulabilecek gıda zehirlenmesi belirtileri ise şu şekildedir:

Üç günden uzun süren ishal durumu

38.5 dereceden daha yüksek ateş

Kanlı idrar

Görme ya da konuşmada güçlük

Vücudun susuz kalması (Dehidrasyon)

Vücudun susuz kalmasına bağlı ağız kuruluğu ve yutma zorluğu

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşı karşıya kalmanız halinde muhakkak bir doktora görünmeniz gereklidir.

GIDA ZEHİRLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gıda zehirlenmesi genellikle evde tedavi edilebilir ve çoğunlukla da 3 - 4 gün içinde çözülür. Gıda zehirlenmesi yaşıyorsanız, düzgün bir şekilde su tüketmeye devam etmek çok önemli bir durumdur. Elektrolit içeriği yüksek spor içecekleri bu konuda yardımcı olabilir. Meyve suyu ve hindistan cevizi suyu karbonhidratları geri yükleyebilir ve halsizlik hissini azaltılabilir.

BESİN ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORUNURUZ?

Besinler güvenilir ve sağlık sorunları yaratmayacağına emin olunan yerlerden satın almaya özen gösterilmelidir.

-Her türlü gıda maddesi temin edilirken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi ile birlikte Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama şartlarına dikkat edilmelidir.

-Pastörize edilmemiş olan süt ve süt ürünleri kesin bir şekilde kullanılmamalıdır.

-Kırık, çatlak ve dışı kirlenmiş olan yumurta satın alınmamalı, yumurtalar kullanılmadan önce de mutlak bir şekilde yıkanmalıdır.

Dondurulmuş gıdaları satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri bulunmamasına dikkat edilmeli, orijinal paketlerinde -18°C'de satın alınmalıdır.

-Konserve satın alınırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu herhangi bir şekilde hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve bunlara ek olarak son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesin bir şekilde satın alınmamalıdır.

-İçme sularının güven duyulan kaynaklardan satın alınmasına dikkat edilmeli, güvenilirliğinden emin olunmadığı durumlarda kaynatılmasının ardından içilmelidir.

-Özellikle de yaz ayları içerisinde dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

-Yiyecekler satın alınmasının ardından açıkta ve oda sıcaklığında tutulmalı, tüketilene kadar da buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.

-Çiğ besinler ile pişmiş yiyeceklerin teması engellenmeli, üzerleri de kapalı olacak bir şekilde muhafaza edilmelidir.

-Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdalar nemsiz, kuru ve 15°C - 20°C aralığında olan sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.

-Sebze ve meyveler iyi bir şekilde yıkanmasının ardından tüketilmelidir.

-Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesin bir şekilde deterjan gibi kimyasal maddelerin kullanımı olmamalıdır.

-Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında ya da mikrodalga fırında çözüm işlemi yapılmasının ardından kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında ya da kalorifer, soba üstünde mutlak bir şekilde yapılmamalıdır.

-Mümkünse eğer yemekler günlük bir şekilde hazırlanmalı, artan yemekler ise bir kere daha ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden daha fazla tekrar ısıtma uygulaması yapılmamalıdır.

-Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bir şekilde bozulabilen riskli besinler uygun bir süre ve sıcaklıklar ile pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten daha fazla bir süre bekletilmemelidir.

-Pişirme işleminin ardından hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak bir kere daha servis edilene dek buzdolabı içerisinde saklanmalıdır.

-Besinleri hazırlama, pişirme ve yemeklerin servis işleminde kişisel hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmalı, eller yemek hazırlamadan önce kesinlikle iyi bir şekilde yıkanmalı, tuvalet sonrası da el temizliğine dikkat edilmelidir.

-Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi gıda ürünleri hazırlanmasının ardından eller kurallara uygun bir şekilde yıkanmalı, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketimi olabilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı bir doğrama tahtası ve bıçaklar tercih edilmelidir.

-Her kullanımın ardından gıda ürünleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyler de deterjanlı sıcak su ile temizlenip kurallara uygun bir şekilde durulanmalıdır.

-Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araç gereçlerdir. Bu sebeple de her kullanımın ardından bezler dezenfekte edilmeli, ıslak ve sıkılı bir halde bırakılmamalıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal