Tarihi Eser Kaçakçılarına "DEFİNE-1" Operasyonu: 47 Gözaltı

Son dakika haberi: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, İzmir merkezli 24 ilde düzenlenen "DEFİNE-1" operasyonunda tarihi eser kaçakçılığı yapan organize suç örgütüne yönelik 47 şüpheli gözaltına alındı.

11.07.2024-10:19 - (Son Güncelleme: 11.07.2024-10:19) Tarihi Eser Kaçakçılarına "DEFİNE-1" Operasyonu: 47 Gözaltı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu başlatılan "DEFİNE-1" operasyonları kapsamında, tarihi eser kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarına yönelik büyük bir operasyon gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun detaylarını paylaşarak İzmir merkezli olarak Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın olmak üzere toplam 24 ilde eş zamanlı baskınlar düzenlendiğini belirtti.


47 şüpheli gözaltına alındı

Bakan Yerlikaya, "Uluslararası Tarihi Eser Kaçakçılığı" yapan organize suç örgütüne mensup 47 şüphelinin gözaltına alındığını ve operasyonda çok sayıda tarihi eserin ele geçirildiğini açıkladı. Ayrıca, bu operasyonun tarihi eser kaçakçılığına karşı yürütülen kararlı mücadelenin bir parçası olduğunu ve suç örgütlerine karşı operasyonların süreceğini vurguladı. Operasyonların başarıyla tamamlandığını belirten Yerlikaya, tarihi eserlerin korunması ve suç örgütlerinin çökertilmesi için güvenlik güçlerinin 7/24 çalıştığını söyledi. Ele geçirilen tarihi eserlerin envanter çalışmasının devam ettiği ve ilgili birimlerin bu konuda detaylı incelemelerde bulunacağı kaydedildi.

"DEFİNE-1" operasyonları, Türkiye'nin tarihi mirasını koruma ve uluslararası kaçakçılık ağlarını çökertme konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Gözaltına alınan şüphelilerin adli işlemlerinin devam ettiği ve soruşturmanın derinleştirilerek süreceği bildirilirken, Yerlikaya şu paylaşımda bulundu:

"Ülkemize ait tarihi eserleri kaçak kazılarla elde edip, yurt dışında yer alan müzayede evlerine yasa dışı yollarla satarak haksız kazanç sağladığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin:

Banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 5 farklı müzayede evinden örgüt elebaşı konumundaki “Pazarlamacı” olarak tabir edilen şahsa ve aile bireylerine günümüz kuru ile yaklaşık 72 Milyon TL döviz cinsinden para gönderildiği ve bu paranın suç grubu üyeleri ve bu gruba menfaat sağlayan şahıslar arasında paylaştırıldığı tespit edildi."

Yerlikaya, 2020'de Hırvatistan'da ele geçirilen ve ülkemize iade edilen bin 57 adet tarihi eserin de örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışarı çıkarıldığının tespit edildiğini belirtti.


YORUM YAZ..
Modal